Κόσμος

Η G7 «απαντά» στην Κίνα με σχέδιο 600 δισ. δολαρίων – Περιλαμβάνει επενδύσεις σε Υγεία, Κλίμα και Ενέργεια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων υιοθετεί η G7 για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ως «απάντηση» στα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί η Κίνα στις ίδιες περιοχές του πλανήτη. Λεπτομέρειες για το επενδυτικό πακέτο – «μαμούθ» ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. 

Για το πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μίλησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της Συνόδου Κορυφής της G7 στην Βαυαρία.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. 

G Reuters

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

300 δισ. από την ΕΕ την επόμενη 5ετία

«Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης κατά τα επόμενα πέντε για την υλοποίηση έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της “Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές” που υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον απέναντι στο σχέδιο “Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού” που εφαρμόζει η Κίνα», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λειών.

«Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους ηγέτες της G7 στην Βαυαρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 90
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ