Η Johnson & Johnson ζητά κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της στις ΗΠΑ

Αίτηση στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέθεσε η Johnson & Johnson και ζητά έγκριση για επείγουσα χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της στις ΗΠΑ. Ανάλογη αίτηση θα κάνει η εταιρία και στον ευρωπαϊκό Οργανισμό τις επόμενες εβδομάδες.

Η αίτηση της Johnson & Johnson στις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ ακολουθεί την ανακοίνωση στις 29 Ιανουαρίου από την εταιρεία ότι το εμβόλιό της είχε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη της λοίμωξης στην μεγάλη παγκόσμια δοκιμή που έκανε.

Ο FDA ανακοίνωσε χθες (04.02.2021), Πέμπτη, το βράδυ ότι προγραμμάτισε να συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή του Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων στις 26 Φεβρουαρίου για να συζητήσει το αίτημα της εταιρείας για την έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ.

Click4more Κοινό άρθρο Σχοινά και φον ντερ Λάιεν για την πανδημία: «Έρχονται και άλλα εμβόλια»

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 των Pfizer Inc/BioNTech SE και της Moderna Inc έλαβαν έγκριση για χορήγηση στις ΗΠΑ μια ημέρα μετά την σύνοδο της επιτροπής αυτής.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των προμηθειών και να απλουστεύσει την εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών που υπάρχουν για νέες εξάρσεις του νέου κορονοϊού λόγω του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία και του ενδεχομένου να είναι χαμηλότερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Σε αντίθεση με τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna, το εμβόλιο της J&J χορηγείται σε μία μόνο δόση ή δεν χρειάζεται να αποσταλεί σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Click4more Εμβόλιο AstraZeneca: Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα το δίνουν στους άνω των 65

Μετά την υποβολή του αιτήματος για έγκριση, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα και θα συνέλθει η συμβουλευτική επιτροπή. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας Πολ Στόφελς δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Johnson & Johnson ήταν σε τροχιά για τη διάθεση του εμβολίου της τον Μάρτιο.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 για επείγουσα χρήση, “είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την αποστολή”, αναφέρει ο Στόφελς στην ανακοίνωση της εταιρείας για την υποβολή του αιτήματος έγκρισης στις ΗΠΑ.

«Έρχεται» και στην Ευρώπη η Johnson & Johnson

Η J&J ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αιτήματα για έγκριση σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο και ότι θα υποβάλει αίτηση για την έγκρισή του και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η αίτηση για την έγκρισή του στις ΗΠΑ αυξάνει τις ελπίδες για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 451.145 ανθρώπων στις ΗΠΑ και περισσότερων από 2.271.152 σε όλον τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τις οποίες η Johnson & Johnson ελπίζει ότι θα μπορέσει να προμηθεύσει στη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης την επιλογή για την αγορά επιπρόσθετων 200 εκατομμυρίων δόσεων.

Click4more Κορονοϊός: Πάνω από 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει δόσεις που είναι έτοιμες για παράδοση μόλις δοθεί η έγκριση. Ο στόχος της είναι να παραδώσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021 από την παραγωγή της στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Στις δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson που έγιναν σε περίπου 44.000 εθελοντές σε 8 χώρες, το επίπεδο προστασίας κατά της COVID-19 ανερχόταν σε 72% στις ΗΠΑ, σε 66% στην Λατινική Αμερική και σε 57% στη Νότια Αφρική όπου κυκλοφορούν παραλλαγμένα στελέχη.

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα κατά 95% των εμβολίων δύο δόσεων των Pfizer/BioNTech SE και της Moderna. Ωστόσο οι δοκιμές και για τα δύο αυτά εμβόλια έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ και πριν από την εξάπλωση νέων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού.

Ο κύριος στόχος της έρευνας της Johnson & Johnson ήταν η πρόληψη της μέτριας ως σοβαρής νόσησης από COVID-19 και το εμβόλιό της ήταν 85% αποτελεσματικό στο να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής νόσου και στην πρόληψη της νοσηλείας σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και κατά πολλαπλών παραλλαγμένων στελεχών του ιού 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ρωσία – κορονοϊός: Το εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε σε Αγκόλα, Τζιμπουτί και Κονγκό

Ρωσία – κορονοϊός: Το εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε σε Αγκόλα, Τζιμπουτί και Κονγκό

Εμπιστοσύνη στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τη μάχη κατά του κορονοϊού δείχνουν όλο και περισσότερες χώρες. Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση(emergency ... Διαβάστε περισσότερα
Ρωσία – κορονοϊός: 10.535 νέα κρούσματα και 452 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ρωσία – κορονοϊός: 10.535 νέα κρούσματα και 452 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζει καλπάζει ο κορονοϊός στη Ρωσία με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει μεγάλο. Συγκεκριμένα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.535 νέα κρούσματα ... Διαβάστε περισσότερα
Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Ιράκ: Επίθεση με δέκα ρουκέτες σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

Βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες στο δυτικό Ιράκ έγινε στόχος επίθεσης, καθώς δέχτηκε τουλάχιστον δέκα ρουκέτες, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης ... Διαβάστε περισσότερα
Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Μόνος του πλέον ο Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Εκτός ΕΛΚ το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας

Τα μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ορισμένων κανόνων έτσι ώστε να επιτραπεί ... Διαβάστε περισσότερα