Κόσμος

Η Αίγυπτος ξεκαθαρίζει πως η δικαστική απόφαση δεν αλλάζει αλλά εδραιώνει το καθεστώς της Μονής Σινά

Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που νομιμοποιείται το καθεστώς του μοναστηριού και διατηρείται το ιερό καθεστώς του

Θέση πήρε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφορικά με την Μονή Σινά και τα όσα έχουν ακουστεί περί δήμευσης της περιουσίας της και έξωση των μοναχών που βρίσκονται σε αυτή. 

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης που έκανε λόγο για δήμευση της περιουσίας της Μονής του Σινά και την απομάκρυνση των μοναχών, η Αίγυπτος διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο και ξεκαθαρίζει πως αυτή η απόφαση είναι σε πλήρη σύμπνοια με τα όσα είχε πει ο Αλ Σίσι στην επίσκεψή του στην Αθήνα

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) σχετικά με τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες, 28 Μαΐου, σχετικά με τα εδάφη γύρω από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και τις φήμες για τη δήμευση του μοναστηριού και των εδαφών του, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ψευδής.

Σημείωσε, σχετικά:

«Πρώτον, δεν υπάρχει καμία απολύτως ζημιά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στους αρχαιολογικούς χώρους της, στην πνευματική της αξία, στο θρησκευτικό της καθεστώς ή στα νεκροταφεία της».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτή η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που νομιμοποιείται το καθεστώς του μοναστηριού και διατηρείται το ιερό του καθεστώς.

Πρόσθεσε ότι, δεύτερον, παρά την ύπαρξη κάποιων πρόσθετων χώρων για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις τοπικές αρχές, παρόλο που θεωρούνται φυσικοί δρυμοί, από ενδιαφέρον για την πνευματική αξία και το υψηλό θρησκευτικό κύρος της μονής, η δικαστική απόφαση ορίζει ότι οι μοναχοί της μονής συνεχίζουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τη μονή και τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι, τρίτον, η δικαστική απόφαση ανέφερε την ύπαρξη ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών των φυσικών αποθεμάτων μακριά από το μοναστήρι και ακατοίκητων, και ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο.

Αλ Σίσι: Δεν αλλάζει θρησκευτικό καθεστώς της Μονής του Σινά

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και ξεκαθάρισε και αυτός πως δεν αλλάζει το θρησκευτικό καθεστώς της Μονής του Σινά.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Πρέσβης Mohamed El-Shenawy, εκπρόσωπος του προέδρου Αλ Σίσι «η Προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου επαναλαμβάνει την πλήρη δέσμευσή της να διατηρήσει το μοναδικό και ιερό θρησκευτικό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και να αποτρέψει την παραβίασή του.

Η Προεδρία επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση εδραιώνει αυτό το καθεστώς, ευθυγραμμιζόμενη με τα σημεία που τόνισε ο Πρόεδρος El-Sisi κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.

Η Προεδρία επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς και της διασφάλισης ότι δεν θα τεθούν σε κίνδυνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξυλοφόρτωσαν δημοσιογράφο που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην Ινδία: Τον έσυραν και τον έδεσαν χειροπόδαρα - Σκληρές εικόνες
Ο δημοσιογράφος δέθηκε και ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από μια ομάδα ανδρών ενώ έκανε ρεπορτάζ για παρατυπίες σε ένα τοπικό κατασκευαστικό έργο στο χωριό Kulthipali της περιφέρειας Bolangir
Στιγμιότυπο από τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου Bijay Pradhan
Επίθεση και απειλές του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κατά δικαστή - «Έχει πολιτικά κίνητρα»
Ο Ρόμπερτ Φίτσο κατηγορεί συστηματικά τους δικαστές ότι στρέφονταν χωρίς λόγο εναντίον του ίδιου και των συμμάχων του όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση την περίοδο 2020-2023
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο