Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η απάντηση Μακρόν για το χαστούκι – Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη

Η απάντηση Μακρόν για το χαστούκι – Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη

Πρώτο θέμα στη Γαλλία παραμένει το χαστούκι που δέχθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από έναν πολίτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ντομ.

Ο κ. Μακρόν το χαρακτήρισε «μεμονωμένη γεγονός» και όπως ανέφερε στην εφημερίδα Le Dauphine Libre «πρέπει να μην αφήσουμε τα πολύ βίαια άτομα να κυριεύσουν στη δημόσια αντιπαράθεση. Δεν το αξίζουν».

«Δεν θα ήθελα μεμονωμένα πρόσωπα ή άνθρωποι που κλίνουν προς τα άκρα να μπορούν, με οιονδήποτε τρόπο, να μας κάνουν να ξεχνάμε τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτού του είδους η επίθεση δεν θα τον σταματήσει.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ντρομ στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου ο Μακρόν συναντήθηκε με εστιάτορες και φοιτητές για να μιλήσουν για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μακρόν φαίνεται να περπατάει προς ένα συγκεντρωμένο πλήθος, που βρίσκεται πίσω από κιγκλιδώματα.

Click4more: Πολίτης χαστούκισε τον Μακρόν μπροστά στις κάμερες (video)

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος απλώνει το χέρι του για να χαιρετίσει έναν άνδρα ο οποίος ακούγεται να φωνάζει «A Bas La Macronie» (Κάτω ο “Μακρονισμός”) και στη συνέχεια να τον χαστουκίζει.

Ο φερόμενος ως δράστης του χαστουκιού, ένας κάτοικος της περιοχής ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη, όπως κι ένας άλλος άνδρας ίδιας ηλικίας, ανέφερε η εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατάγονται από την περιοχή και είναι «άγνωστοι στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αλέξ Περέν, εισαγγελέας στη Βαλάνς. «Σε αυτό το στάδιο, τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ των υπόπτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα λύκειο το πρωί και κατευθυνόταν προς το πλήθος που τον φώναζε, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ομόφωνη καταδίκη

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Απευθύνω έκκληση για δημοκρατική έγερση, μας αφορά όλους, διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Καστέξ ενώπιον βουλευτών.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η «βασική αντίπαλος» του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές Ξαβιέ Μπερτράν καταδίκασε μια «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtuber, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις