Κόσμος

«Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας ήταν ξεδιάντροπη» – Αποκαλύψεις για την υπόθεση δολοφονίας Κασόγκι

Η Εισηγήτρια του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ κατήγγειλε σήμερα ότι δέχθηκε ξεκάθαρες απειλές από υψηλόβαθμο σαουδάραβα αξιωματούχο έπειτα από την έρευνα της για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδαραβικό απόσπασμα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η απειλή της Σαουδικής Αραβίας εναντίον μου ήταν ξεδιάντροπη, συνέβη σε υψηλού επιπέδου διπλωματικό πλαίσιο, δημοσιοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε από τον ΟΗΕ», δηλώνει σε tweet η Γαλλίδα Εισηγήτρια του ΟΗΕ, ενώ ο σαουδάραβας αξιωματούχος, ο επικεφαλής της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας Αουάντ Αλαουάντ, διέψευσε χθες τις κατηγορίες.

«Οι τακτικές εκφοβισμού δεν θα έπρεπε να είναι πουθενά εφικτές. Δεν έχουν θέση στον ΟΗΕ», λέει η Ανιές Καλαμάρ.

Λίγες ημέρες πριν, η εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε τις πληροφορίες ότι υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος απείλησε δύο φορές, κατά την διάρκεια συνεδρίασης με εκπροσώπους του ΟΗΕ στην Γενεύη τον Ιανουάριο 2020, ότι «θα τακτοποιήσει» την κα. Καλαμάρ , αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν φρενάρουν τον ζήλο της.

Χωρίς να κατονομάσει τον σαουδάραβα αξιωματούχο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές, αυθαίρετες εκτελέσεις, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σχόλιο εξελήφθη από τους συναδέλφους τους στην Γενεύη ως «θανατική απειλή».

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη επιβεβαίωσε ότι «τα στοιχεία του άρθρου της Guardian για τις απειλές κατά της Ανιές Καλαμάρ είναι ακριβή».

Ο Αουάντ Αλαουάντ πάντως διαψεύδει. «Αν και δεν θυμάμαι με ακρίβεια τις συζητήσεις, δεν θα ήθελα ποτέ να βλάψω ένα πρόσωπο που έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ή από οποιονδήποτε άλλον», έγραψε στο Twitter «απορρίπτοντας κατηγορηματικά» τις κατηγορίες και «αποκαρδιωμένος» που τα λόγια του «εξελήφθησαν ως απειλή».

Η Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι οι απειλές που δέχθηκε είναι κάτι που συμβαίνει «δυστυχώς συχνά» στον ΟΗΕ.

«Τα κράτη πρέπει να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά του αλήτη στην Νέα Υόρκη και την Γενεύη δεν είναι περισσότερο αποδεκτή από ό, τι σε άλλες πρωτεύουσες ή στις δικές τους πόλεις. Μία τέτοια απαίτηση είναι ουσιαστικής σημασίας διότι είμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο αυξημένων εντάσεων που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», γράφει η Ανιές Καλαμάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν δημόσια τον περασμένο μήνα τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ως εντολέα της άγριας δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 5