Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη νέα συριακή κυβέρνηση δεν αποκλείεται να σημάνει μια μετατόπιση στην αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας και να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον αλ Σάρα προβληματίζει έντονα το Ισραήλ και δυναμιτίζει τις σχέσεις με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το Ισραήλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχιου φοβάται πως η άρση των κυρώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία θα δυναμώσει και άλλο το καθεστώς αλ Σάρα, το οποίο υποστηρίζουν σθεναρά το Ιράν και η Χεζμπολάχ.
«Κάναμε βήματα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις» με τη Δαμασκό έχει δηλώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την ελπίδα του η νέα συριακή κυβέρνηση να καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία έχει βιώσει «πολλά βάσανα».
Αυτό θεωρείται στρατηγική ήττα για το Ισραήλ καθώς βλέπει την δυναμική του Ιράν στη Συρία ως απειλή για νέες επιθέσεις στο έδαφός του. Άλλωστε η νέα ηγεσία του αλ Σάρα έχει ιστορικούς δεσμούς με αντισημιτητικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Δαμασκός έχει δηλώνει συνεχώς πως «δεν πρόκειται να αποτελέσει απειλή για το Ισραήλ» , όμως το Τελ Αβίβ παραμένει επιφυλακτικό αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της.
Άλλωστε η επιρροή του Ιράν στη Συρία επιτρέπει την προώθηση όπλων, πυραύλων και τρομοκρατών στα σύνορα με το Ισραήλ και κυρίως στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ακόμη ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα είναι η διπλωματική «στοχοποίηση» των ισραηλινών επιθέσεων. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία τα τελευταία χρόνια, έχοντας στόχο δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη νομιμοποιήσει το καθεστώς Άσαντ, αυτές οι επιθέσεις θα έχουν μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό κόστος για το Ισραήλ, καθώς ήδη υπάρχει διεθνής κατακραυγή για αρκετές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας.
Πρόβλημα και σε πολιτικό επίπεδο
Εκτός από το στρατιωτικό σκέλος ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανησυχεί για το πως θα επηρεαστεί η δυναμική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, στην οποία θεωρείται ο σημαντικότερος «παίκτης» και ο βασικός συνομιλητής των ΗΠΑ και της Ευρωπαικής Ένωσης.
Μια απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη νέα συριακή κυβέρνηση και να αγνοήσουν τις ανησυχίες του Ισραήλ, δείχνει μια μετατόπιση στην αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.
Αυτό δεν αποκλείεται να μειώσει την επιρροή του Ισραήλ στις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να αναδείξει στη Συρία σε νέο σημαντικό παίκτη και παράγοντα της περιοχής.
Επίσης αν η Συρία αρχίσει να ανακάμπτει και σε οικονομικό επίπεδο τότε το καθεστώς του αλ Άσαν θα σταθεροποιηθεί στη χώρα και υπάρχει κίνδυνος να στηρίξει στρατηγικές επιλογές που δεν εξυπηρετούν τα ισραηλινά συμφέροντα.
Το Ισραήλ πάντως δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα προσπαθήσει να επηρεάσει όσο μπορεί διπλωματικά τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη ή έστω να είναι ελεγχόμενη από το Ισραήλ.
Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τη σχέση που θα έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δυο ηγέτες παρά τη στενή συνεργασία των δυο χωρών, εμφανίζεται απογοητευμένος για την συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την απόρριψη της πρότασης για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Και αυτό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να εμφανιστεί ως παγκόσμιος ειρηνοποιός και σε αυτή τη φάση ο «φίλος του» όπως τον χαρακτηριζει Νετανιάχου, του χαλάει τα σχέδια.