Κόσμος

Η Δανία τελικά εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία μέχρι πρόσφατα αντιτίθετο σε οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού, ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση επιτροπής για να εξετάσει τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού από τη Συρία παιδιών που είναι Δανοί πολίτες, οι γονείς των οποίων είναι τζιχαντιστές, μετά μια αντιπαράθεση για το θέμα αυτό που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο στόχος της επιτροπής, η οποία θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στις 15 Μαΐου, είναι “τα παιδιά από γονείς που είναι Δανοί πολίτες να μπορούν να πάνε στη Δανία το συντομότερο δυνατόν”, εξήγησε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών που ανησυχεί για την αύξηση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεκαεννέα παιδιά Δανών γονέων ή γεννημένα στη Δανία, ηλικίας από ενός έως 14 ετών, βρίσκονται σήμερα στους καταυλισμούς Αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών επηρέασε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε σημείο που ανάγκασαν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε μια παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Megafon που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 62% των Δανών τάσσεται πλέον υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών. Πριν από δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Voxmeter.

Στα μέσα Μαρτίου, η μη κυβερνητική οργάνωση “Repatriate the Children”, που υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών, υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι “θέτει σε κίνδυνο” τη ζωή των παιδιών.

“Οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας είναι κακές και υπάρχει μια γενικευμένη έλλειψη βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, υγειονομικής περίθαλψης και πόσιμου νερού. Αυτό πλήττει τα παιδιά, τα οποία σε αντίθεση με τους γονείς τους δεν ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάσταση, που είναι ιδιαίτερα σκληρή”, αιτιολόγησε η διπλωματία της Δανίας.

Οι… αστερίσκοι

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν επανέλαβε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων τους.

“Είμαστε πάντα της άποψης ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στη Δανία δεν πρέπει να βοηθηθούν από την κυβέρνηση της Δανίας ή από άλλους να επιστρέψουν στη Δανία”, δήλωσε.

Σχεδόν 43.000 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, άνδρες στις φυλακές, γυναίκες και παιδιά στους καταυλισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περίπου 27.500 ξένοι ανήλικοι.

Ενώ οι θέσεις διίστανται στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του “να κάνει τα πάντα” για τον επαναπατρισμό σχεδόν 30 παιδιών που είναι Βέλγοι πολίτες από τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Το στέλεχος της μόδας τοποθετήθηκε μέσω ανάρτησης στο Instagram πως «αντέδρασα με ακατάλληλο τρόπο σε ένα περιστατικό σε επίδειξη νωρίτερα σήμερα. Δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα να το κάνω»
Απίστευτα σκηνικά σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη: Στέλεχος της βιομηχανίας της μόδας ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα ακτιβιστές της PETA
Ντόναλντ Τραμπ: Μπλόκο στις ρυθμίσεις για την ΑΙ – «Ο μόνος έλεγχος που χρειάζεται είναι ένας έξυπνος πρόεδρος»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «άρρωστη συνωμοσία» για την υπονόμευση της Τεχνητής Νοημοσύνης και δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες πολλών
τραμπ
Το Πεντάγωνο παραδέχεται για ελλείψεις πυρομαχικών εξαιτίας του πολέμου κατά του Ιράν
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμενε ότι οι διαθέτουν «πρακτικά απεριόριστο απόθεμα πυρομαχικών», όπως δεν έπαψε να επαναλαμβάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου
Αμερικανοί στρατιώτες
Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι στη Σαουδική Αραβία με drones και βαλλιστικούς πυραύλους – 13 άμαχοι τραυματίστηκαν, ζημιές σε σπίτια
Στοχοποίησαν πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, πυροδοτώντας περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου
σαουδικη αραβια