Κόσμος

Η Δανία τελικά εξετάζει τον επαναπατρισμό παιδιών τζιχαντιστών από τη Συρία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία μέχρι πρόσφατα αντιτίθετο σε οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού, ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση επιτροπής για να εξετάσει τις προϋποθέσεις επαναπατρισμού από τη Συρία παιδιών που είναι Δανοί πολίτες, οι γονείς των οποίων είναι τζιχαντιστές, μετά μια αντιπαράθεση για το θέμα αυτό που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο στόχος της επιτροπής, η οποία θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της στις 15 Μαΐου, είναι “τα παιδιά από γονείς που είναι Δανοί πολίτες να μπορούν να πάνε στη Δανία το συντομότερο δυνατόν”, εξήγησε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών που ανησυχεί για την αύξηση του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης.

Δεκαεννέα παιδιά Δανών γονέων ή γεννημένα στη Δανία, ηλικίας από ενός έως 14 ετών, βρίσκονται σήμερα στους καταυλισμούς Αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών επηρέασε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε σημείο που ανάγκασαν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε μια παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Megafon που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 62% των Δανών τάσσεται πλέον υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών. Πριν από δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Voxmeter.

Στα μέσα Μαρτίου, η μη κυβερνητική οργάνωση “Repatriate the Children”, που υποστηρίζει τον επαναπατρισμό των παιδιών, υπέβαλε αγωγή κατά της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι “θέτει σε κίνδυνο” τη ζωή των παιδιών.

“Οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας είναι κακές και υπάρχει μια γενικευμένη έλλειψη βασικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, υγειονομικής περίθαλψης και πόσιμου νερού. Αυτό πλήττει τα παιδιά, τα οποία σε αντίθεση με τους γονείς τους δεν ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάσταση, που είναι ιδιαίτερα σκληρή”, αιτιολόγησε η διπλωματία της Δανίας.

Οι… αστερίσκοι

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν επανέλαβε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων τους.

“Είμαστε πάντα της άποψης ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στη Δανία δεν πρέπει να βοηθηθούν από την κυβέρνηση της Δανίας ή από άλλους να επιστρέψουν στη Δανία”, δήλωσε.

Σχεδόν 43.000 ξένοι εξακολουθούν να κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία, άνδρες στις φυλακές, γυναίκες και παιδιά στους καταυλισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περίπου 27.500 ξένοι ανήλικοι.

Ενώ οι θέσεις διίστανται στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του “να κάνει τα πάντα” για τον επαναπατρισμό σχεδόν 30 παιδιών που είναι Βέλγοι πολίτες από τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πεζεσκιάν: «Ιστορικό το κείμενο της συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ, η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τις υπογραφές
«Πρόκειται για ένα ιστορικό κείμενο και ένα μήνυμα από ένα ισχυρό Ιράν: η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ιρανός πρόεδρος
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν
Axios: Βγάζει καπνούς ο Νετανιάχου με τη συμφωνία Τραμπ με Ιράν – Σιωπηρή οργή στο παρασκήνιο και δύσκολες ώρες
Ο Νετανιάχου επέλεξε τη σιωπή την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη συμφωνία, αποφεύγοντας να συγκρουστεί δημόσια με τον σημαντικότερο σύμμαχό του
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 19
Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: «Προκαταρκτικές συνομιλίες την Παρασκευή στο Μπούργκενστοκ» λέει η Ελβετία
Σύμφωνα με το ελβετικό ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ και το Ιράν, μαζί με τους μεσολαβητές Πακιστάν και Κατάρ, να συναντηθούν αύριο στο Μπούργκενστοκ για προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Ιράν
Ο Τζίμι Κίμελ αποδομεί τη συμφωνία του Τραμπ με το Ιράν σε 35 δευτερόλεπτα – Το «καρφί» για τη Μελάνια
«Δώσαμε στο Ιράν τον πλήρη έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και πετάξαμε μέσα τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί όχι;» λέει μεταξύ άλλων ο αμερικανός παρουσιαστής
Ο Τζίμι Κίμελ