Κόσμος

Η ΕΕ αρνείται να αναγνωρίσει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε Ουκρανούς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα προσφέρει διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει. Γεγονός που εγείρει ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις -όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 – και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν θα δέχεται αυτά τα διαβατήρια. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας. Σε ανάρτησή του στα social media χαρακτήρισε τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα (11.07.202) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.

Μέχρι σήμερα, ρωσικά διαβατήρια χορηγούνταν μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009. Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία