Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Η ΕΕ εξετάζει πρόταση υποχώρησης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να τηρηθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Η ΕΕ εξετάζει πρόταση υποχώρησης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να τηρηθεί η συμφωνία για τα σιτηρά

Υποχώρηση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ, η οποία μελετά πρόταση που προβλέπει να επιτραπεί σε ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα μπορέσει να συνδεθεί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο ώστε να μπορέσει να περισωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η παραχώρηση της ΕΕ θα γίνει προκειμένου η Ρωσία να τηρήσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, που κλείστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε στη Μόσχα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, θα επιτρέψει ρωσική τράπεζα να ιδρύσει θυγατρική η οποία θα διεκπεραιώνει αποκλειστικά και μόνο πληρωμές οι οποίες θα συνδέονται με τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων, εξήγησε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.

Η θυγατρική θα συνδεθεί στο σύστημα SWIFT, από το οποίο αποκλείστηκαν σχεδόν όλες οι ρωσικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις