Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ «διχάζει» το Κογκρέσο στις ΗΠΑ

Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ «διχάζει» το Κογκρέσο στις ΗΠΑ

Ο Έλον Μασκ είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter και η απόφαση του να εξαγοράσει τον κολοσσό των social media έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ χαιρέτισαν την κίνηση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, ενώ οι Δημοκρατικοί την κατέκριναν καθώς θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την συγκράτηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. 

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε την Δευτέρα (25.04.2022) να κάνει δεκτή την πρόταση αγοράς 44 δισ.δολαρίων που κατέθεσε ο Έλον Μάσκ, ο οποίος δήλωσε πως θα είναι ο πλέον κατάλληλος για «να ξεκλειδώσει εξαιρετικές δυνατότητες» της τεχνολογικής εταιρείας. «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. 

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, μέλος της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χαιρέτισε την είδηση μέσω μιας ανάρτησής του στο Twitter, αναφέροντας: «Η ελευθερία του λόγου επιστρέφει.»

Click4more: Twitter: Η επόμενη μέρα – Τι θα αλλάξει ο Έλον Μασκ

Ο Τζόρνταν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ασκήσει κριτική στο Twitter για την απαγόρευση συμμετοχής στην αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων σημαντικών συντηρητικών μελών του κόμματος. Η πρόσβαση του Τραμπ απαγορεύτηκε εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης μεγαλύτερης βίας μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν θα επιστρέψει στο Twitter ακόμη και αν ο λογαριασμός του αποκατασταθεί, ενώ θα παραμείνει στην δική του πλατφόρμα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γερουσιαστής Μάρσα Μπλάκμπερν, μία άλλη Ρεπουμπλικανή, δήλωσε: “Ελπίζω ότι ο Ίλον Μασκ θα βοηθήσει στον έλεγχο της ιστορίας των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών αναφορικά με τη λογοκρισία κατά χρηστών που έχουν μία διαφορετική άποψη.”

Ωστόσο, η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μία προοδευτική γερουσιαστής που ασκεί κριτική στις πλατφόρμες τεχνολογίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας.”

“Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ίλον Μακ παίζουν με ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων από οποιονδήποτε άλλον συγκεντρώνοντας δύναμη για το προσωπικό τους κέρδος. Χρειαζόμαστε έναν φόρο για τον πλούτο και ισχυρούς κανόνες προκειμένου να αποδίδονται ευθύνες στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες,” ανέφερε σε μία ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μία αιτία για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

“Χρειαζόμαστε την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας που δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο για τα προσωπικά τους δεδομένα διασφαλίζοντας την αμεροληψία και τη διαφάνεια”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο ίδιος βουλευτής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις