Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο

Τι κι αν εκείνος φρόντισε να ορκιστεί υπό άκρα μυστικότητα; Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί παραποιημένα τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και καταγγέλλει «την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησης» του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα (24.09.2020) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Click4more Λευκορωσία: Επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις στη διαδήλωση χιλιάδων πολιτών ενάντια την ορκωμοσία Λουκασένκο

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη “ορκωμοσία” της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα», και «είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις