Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Ευρωπαική Ένωση έδωσε έγκριση για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ευρωπαική Ένωση έδωσε έγκριση για την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα
Reuters

Η Ευρωπαική Ένωση ενέκρινε τη ναυτική αποστολή με το όνομα «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, απέναντι στους Χούθι της Υεμένης.

H Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» που προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα, απέναντι στις απειλές και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ναυτικής δύναμης της ΕΕ. Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας.

Πέρα από την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Σημειώνεται ότι στην περιοχή θα υπάρχουν δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, όμως αυτό «δεν σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί για την ίδια επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ»., όπως είχε τονίσει προ ολίγων ημερών κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει ότι εφόσον πρόκειται για «επιχείρηση που είναι αμυντική σημαίνει ότι λειτουργούμε πλήρως σύμφωνα με την απόφαση 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτό το ψήφισμα, οι Χούθι καλούνται να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις σε εμπόρους και εμπορικά πλοία και σημειώνει το δικαίωμα υπεράσπισης των πλοίων από τέτοιες επιθέσεις. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με το OnAlert.gr, επιχειρησιακός διοικητής έχει οριστεί ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο υποδιοικητής είναι Γάλλος, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο βρίσκεται στη Λάρισα και την εν πλω διοίκηση έχει η Ιταλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις