Κόσμος

Η Ευρώπη καλεί το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη καλούν το Ισραήλ να “θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Μάλιστα τους  χαρακτηρίζουν “παράνομους” και ζητούν  να σταματήσει τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες προτρέπουν συγκεκριμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να “υπαναχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή 540 νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό Χαρ Χόμα Ε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη”, που ανοικοδομήθηκε το 1997 και “να θέσει τέλος στην επεκτατική πολιτική του της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Η απόφαση ν’ αυξηθούν οι οικισμοί εποίκων στο Χαρ Χόμα “προστίθεται στην επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας στο Γκιβάτ ΧαΜατος και τις συνεχιζόμενες εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στο Σέιχ Τζάρα”, υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

“Οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν απειλή για τις προοπτικές της ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης”, αποδοκιμάζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να “απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία” και να “επαναλάβουν έναν αξιόπιστο και πραγματικό διάλογο για να προχωρήσουν στην πορεία προς τη λύση δύο κρατών”.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ όρισε για τη Δευτέρα νέα ακρόαση για την υπόθεση παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση προς όφελος των Ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου καθημερινές διαδηλώσεις υποστήριξης σημαδεύονται από συγκρούσεις με την αστυνομία.

Νέο συλλαλητήριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα κατά της πιθανής εκδίωξης από τα σπίτια τους σχεδόν 30 Παλαιστινίων στο Σέιχ Τζάρα, μια γειτονιά κοντά στην Παλιά Πόλη και σημείο τριβής μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων.

Σχεδόν 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Η αστυνομία έκανε λόγο για έντεκα διαδηλωτές που συνελήφθησαν “για διατάραξη της δημόσιας τάξης και επίθεση κατά αστυνομικών”.

Στο επίκεντρο της διαμάχης: η ιδιοκτησία γης επί της οποίας είναι χτισμένα αρκετά σπίτια στα οποία ζουν τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έλαβε ευνοϊκή απόφαση στις αρχές της χρονιάς για τις εβραϊκές οικογένειες που διεκδικούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτήν τη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ