Κόσμος

Η Ευρώπη καλεί το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη καλούν το Ισραήλ να “θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Μάλιστα τους  χαρακτηρίζουν “παράνομους” και ζητούν  να σταματήσει τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες προτρέπουν συγκεκριμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να “υπαναχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή 540 νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό Χαρ Χόμα Ε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη”, που ανοικοδομήθηκε το 1997 και “να θέσει τέλος στην επεκτατική πολιτική του της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Η απόφαση ν’ αυξηθούν οι οικισμοί εποίκων στο Χαρ Χόμα “προστίθεται στην επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας στο Γκιβάτ ΧαΜατος και τις συνεχιζόμενες εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στο Σέιχ Τζάρα”, υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

“Οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν απειλή για τις προοπτικές της ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης”, αποδοκιμάζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να “απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία” και να “επαναλάβουν έναν αξιόπιστο και πραγματικό διάλογο για να προχωρήσουν στην πορεία προς τη λύση δύο κρατών”.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ όρισε για τη Δευτέρα νέα ακρόαση για την υπόθεση παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση προς όφελος των Ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου καθημερινές διαδηλώσεις υποστήριξης σημαδεύονται από συγκρούσεις με την αστυνομία.

Νέο συλλαλητήριο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα κατά της πιθανής εκδίωξης από τα σπίτια τους σχεδόν 30 Παλαιστινίων στο Σέιχ Τζάρα, μια γειτονιά κοντά στην Παλιά Πόλη και σημείο τριβής μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων.

Σχεδόν 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Η αστυνομία έκανε λόγο για έντεκα διαδηλωτές που συνελήφθησαν “για διατάραξη της δημόσιας τάξης και επίθεση κατά αστυνομικών”.

Στο επίκεντρο της διαμάχης: η ιδιοκτησία γης επί της οποίας είναι χτισμένα αρκετά σπίτια στα οποία ζουν τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έλαβε ευνοϊκή απόφαση στις αρχές της χρονιάς για τις εβραϊκές οικογένειες που διεκδικούν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτήν τη γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακό τομέα κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπλεξίματα για Τραμπ: Κατηγορίες πως απέσυρε έγγραφα από τον φάκελο Επστάιν που τον μπλέκουν σε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε μέσω της πλατφόρμας Χ, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν διαγράφηκε» και ότι οι περιορισμοί αφορούν μόνο διπλά έγγραφα, αποφάσεις μη δημοσιοποίησης ή στοιχεία εν εξελίξει έρευνας
Τζέφρι Επστάιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επισκέφθηκαν παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία και τη Γάζα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ «συναντήθηκαν με νεαρούς πρόσφυγες και συμμετείχαν με τα παιδιά σε δραστηριότητες σχετικές με το ποδόσφαιρο, την τέχνη και τη μουσική», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ, φτάνουν στο Ειδικό Νοσοκομείο στο Αμμάν της Ιορδανίας
Η τράπεζα Edmond de Rothschild «παρακολουθεί στενά» την γενική διευθύντρια για τις σχέσεις της με τον Επστάιν
Οι σχέσεις της ντε Ροτσίλντ με τον Επστάιν άρχισαν το 2013, σύμφωνα με ανταλλαγές emai, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο επιχειρηματίας κατέλαβε εξέχουσα θέση, καθώς έγινε ο έμπιστος και στρατηγικός της σύμβουλος
Το λογότυπο της τράπεζας Edmond de Rothschild στη Γενεύη της Ελβετίας και ο Τζέφρι Επστάιν