Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού – Ο Σαρκοζί δε μπορεί να “νικήσει” τη Μέρκελ και ξεσπάει σε Κάμερον-Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το «βούλωστο» του Σαρκοζί στον Κάμερον, η λυκοφιλία Γαλλίας-Γερμανίας, η ειρωνεία για τον Μπερλουσκόνι… Μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης, βρίσκει τους Ευρωπαίους… τσακωμένους!

Είναι ίσως ο κυριότερος λόγος γιατί δε βρίσκεται αυτή η πολυπόθητη λύση που θα βγάλει την Ευρώπη και κυρίως την ευρωζώνη από το αδιέξοδο: οι ηγέτες της δεν είναι έτοιμοι ούτε νερό στο κρασί τους να ρίξουν ούτε να βάλουν το ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από το εγχώριο πολιτικό κόστος.

Τα τελευταία δυο χρόνια τα έβαλαν με την Ελλάδα. Τις τελευταίες ώρες, βρήκαν νέο παιχνίδι: την Ιταλία. Μέρκελ και Σαρκοζί δε δίστασαν να κοροϊδέψουν δημοσίως τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο «καβαλιέρε» έχει δώσει αναμφίβολα λάβες για σχόλια, αλλά τα ειρωνικά γέλια των δυο ήταν κάτι πρωτοφανές.

«Κανένας στην Ε.Ε. δε μπορεί να αυτοανακηρυχθεί κομισάριος και να μιλάει στο όνομα κυβερνήσεων που έχουν εκλεγεί από τους λαούς τους. Κανένας δεν είναι σε θέση να δώσει μαθήματα στους εταίρους» απάντησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με καθυστέρηση (σχεδόν) 24 ωρών.

Νωρίτερα, είχε τσακωθεί με τον Νικολά Σαρκοζί για τον δεύτερο Ιταλό που βρίσκεται στο διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και το Παρίσι θέλει να… φύγει, από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, γενικώς, έχει νεύρα τελευταία, ίσως γιατί κάθε συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ είναι μια προσωπική ήττα. Δεν τσακώθηκε μόνο με τον Μπερλκουσκόνι, αλλά και με τον Ντέιβιντ Κάμερον, από τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να… «σκάσει» και να μη μιλάει για το ευρώ, αφού η χώρα του δεν είναι στην ευρωζώνη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκανε από τότε δηλώσεις για την κρίση στην ευρωζώνη. Έχει δικά του προβλήματα να αντιμετωπίσει. Για πρώτη φορά από τότε που χρειάστηκε να επικυρωθεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ, Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με… ανταρσία των βουλευτών του. Πολλοί υποστήριξαν την ιδέα δημοψηφίσματος για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε.. Ευτυχώς για τον Κάμερον, η Βουλή δεν τάχθηκε υπέρ.

Κάπως έτσι, την Τετάρτη, οι ηγέτες της Ευρώπης επιστρέφουν στις Βρυξέλλες και καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ένωσης. Η Σύνοδος Κορυφής χαρακτηρίζεται μια από τις πιο κρίσιμες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι με τι διάθεση θα κάτσουν οι 27 στο τραπέζι. Και κυρίως τι ρυθμό θα… δώσει η Άνγκελα Μερκελ για να… χορέψουν οι υπόλοιποι. Γιατί στο τέλος, πάντα, νικάνε οι Γερμανοί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδιέξοδο στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις – Λέγκα: «Δώσαμε…»

Όχι σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πως ο Μπερλουσκόνι προκαλεί… αμηχανία σε Μέρκελ-Σαρκοζί (VIDEO)

Σαρκοζί σε Κάμερον: Για το ευρώ, βούλωστο!

Το… δώρο Μέρκελ για τη mlle Sarkozy (ΦΩΤΟ)

Οι αποφάσεις την Τετάρτη με την Μέρκελ να οδηγεί την κούρσα

Η Ευρώπη έρμαιο της διαφωνίας Μέρκελ Σαρκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε