Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Φινλανδία γίνεται αύριο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία γίνεται αύριο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία θα γίνει αύριο (4.4.2023) το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό τόνισε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που είχε κάνει πριν από λίγα λεπτά η φινλανδική προεδρία.

«Αύριο, θα υποδεχθούμε την Φινλανδία ως 31ο μέλος», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρινίζοντας ότι η φινλανδική σημαία θα υψωθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το απόγευμα.

«Πραγματικά, είναι μία ιστoρική ημέρα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία μπλοκάρεται από την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε αισιόδοξος.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα γίνει επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για μένα αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλισθεί ότι αυτό θα γίνει επίσης σύντομα δυνατό».

Η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, έχει το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρα στο ΝΑΤΟ.

https://twitter.com/its_maria012/status/1642849401269030912?s=20

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης την «άμεση απελευθέρωση» του Αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Ρωσία, τον οποίο η Μόσχα κατηγορεί για «κατασκοπεία».

«Η σύλληψή του είναι πολύ ανησυχητική. Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, το δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις και να κάνουν την δουλειά τους. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις