Κόσμος

Η Γαλλία ζητά από την ΕΕ τη λίστα των «πράσινων» τρίτων χωρών μέχρι τις 9 Ιουνίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντάξουν μέχρι τις 9 Ιουνίου τον κατάλογο των μη ευρωπαϊκών χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε την Κυριακή (23/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Ο στόχος είναι να έχουμε αυτόν τον κατάλογο στις 9 Ιουνίου, δηλαδή πολύ γρήγορα», είπε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην εκπομπή Le Grand Jury των μέσων ενημέρωσης RTL, Le Figaro και LCI. Οι πολίτες των χωρών αυτής της «πράσινης» κατηγορίας θα μπορούν να έρχονται στην Ευρώπη «χωρίς καμία δυσκολία, εκτός από τους απολύτως απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εκτός από την «πράσινη» κατηγορία θα υπάρξει και μια «πορτοκαλί» λίστα στην οποία θα περιλαμβάνονται χώρες, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί –με κάποιο από τα εμβόλια που αναγνωρίζονται από την ΕΕ– καθώς και μια «κόκκινη», για τις χώρες στις οποίες θα επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί. Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται επί του παρόντος η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία.

Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι «27» συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού. Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 και από τον επόμενο μήνα θα συντάξει μια λίστα, που θα αναθεωρείται τακτικά, των τρίτων χωρών οι πολίτες των οποίων, εμβολιασμένοι ή μη, θα μπορούν να μπαίνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Γαλλία σκέφτεται να ζητήσει πιο περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της ινδικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού που κυκλοφορεί στη χώρα αυτή, παραδέχτηκε ο Λε Ντριάν. «Η ινδική παραλλαγή προκαλεί προβλήματα, εγείρει ερωτηματικά. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», σημείωσε.

Λόγω της ινδικής παραλλαγής η Γερμανία αποφάσισε ότι από σήμερα όσοι επισκέπτες φτάνουν στη χώρα από τη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, ακόμη και αν υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19 και βγει αρνητικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μέγκαν Μαρκλ: Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας η επιστολή σε βάρος του πατέρα της
Η αστυνομία είχε ήδη παραδεχτεί ότι δεν είχε προωθήσει την επιστολή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και είχε δηλώσει ότι «εξετάζει» την ανάγκη παραπομπής του θέματος στη μονάδα εσωτερικών υποθέσεων
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν μέσα σε ένα 24ωρο – Στο επίκεντρο η σύνοδος των τουρκογενών κρατών
Η νέα συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά την επικοινωνία τους για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αμπάς σε Χριστοδουλίδη: Η Κύπρος μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για την επανέναρξη των συνομιλιών
Η προοπτική νέων συνομιλιών, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Λευκωσία
Μάχμουντ Αμπάς και Νίκος Χριστοδουλίδης