Κόσμος

Η Γερμανία προειδοποιεί τους πολίτες της: Κινδυνεύετε με σύλληψη στην Τουρκία

Η Γερμανία προχώρησε το Σάββατο σε αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, προειδοποιώντας τους Γερμανούς πολίτες ότι διατρέχουν τον κίνδυνο σύλληψης.

Μάλιστα στις οδηγίες γίνεται λόγος για έκφραση απόψεων που μπορεί να επιτρέπονται στη Γερμανία αλλά όχι και στην Τουρκία!

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί…ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα ενάντια σε εκπροσώπους γερμανικών μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», υπογραμμίζει η νέα ενημερωμένη ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών στη Γερμανία.

«Δηλώσεις και σχόλια, η έκφραση των οποίων προστατεύεται από την ερμηνεία της γερμανικής νομοθεσίας για την ελευθερία της έκφρασης, μπορεί να οδηγήσουν στην Τουρκία σε περιορισμούς επαγγελματικής δραστηριότητας και ποινικές διαδικασίες», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η νέα οδηγία, την οποία μια εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε χθες Σάββατο, σημειώνει ότι σε πολλούς Ευρωπαίους, ανάμεσά τους Γερμανούς δημοσιογράφους, ανταποκριτές στην Τουρκία, οι τουρκικές αρχές δεν ανανέωσαν τις διαπιστεύσεις τους, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός υπηκόων από τη Γερμανία έχει συλληφθεί αυθαίρετα στη χώρα, προσθέτει η οδηγία.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τουρκικές αρχές είναι ύποπτες για οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο FETO του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, προσθέτει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Τουρκία, ο οποίος συμμετείχει σε άλλες χώρες σε συναντήσεις οργανώσεων που είναι απαγορευμένες στην Τουρκία, κινδυνεύει να συλληφθεί, όπως και Γερμανοί που έκαναν ή επιδοκίμασαν σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικριτικά της τουρκικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που απείλησε με συλλήψεις Γερμανών οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό, προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση Σοϊλού αποδόθηκε λάθος, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα μια φιλική χώρα για τους Γερμανούς και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ