Κόσμος

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε και σε αγελάδες και κατσίκες: Ανησυχία για την παραγωγή γάλακτος παγκοσμίως

Η γρίπη των πτηνών απέκτησε την ικανότητα να μολύνει (και) τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, συνεχίζοντας την επικίνδυνη εξάπλωσή της στα θηλαστικά.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε αγελάδες του Τέξας και του Κάνσας. Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι ο ιός Η5Ν1 μπορεί να μολύνει και τις αγελάδες.

Τα μεγαλόσωμα ζώα φαίνεται πως μολύνθηκαν από άγρια πτηνά που βρέθηκαν νεκρά στις φάρμες όπου εκτρέφονταν.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο επικίνδυνος ιός εντοπίστηκε σε μη παστεριωμένα δείγματα γάλακτος, που είχαν συλλεγεί από άρρωστες αγελάδες. Τα καλά νέα είναι ότι η παστερίωση σκοτώνει τους ιούς. Επομένως, εφ’ όσον οι καταναλωτές πίνουν μόνο παστεριωμένο γάλα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

«Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας γάλακτος του εμπορίου», σημειώνει το USDA.

Με την ανακοίνωση συμφωνούν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. «Ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) έχει εντοπιστεί έως στιγμής σε γάλα εμφανώς ακατάλληλο», είπε στους New York Times ο Dr. Jim Lowe, αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Urbana-Champaign.

Στις περιπτώσεις αυτές το γάλα περιγράφηκε ως παχύρρευστο και κολλώδες, και απορρίφθηκε, εξήγησε.

Το USDA εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι τα γαλακτοκομεία υποχρεούνται να στέλνουν για επεξεργασία μόνο γάλα από υγιή ζώα. Το γάλα από τα άρρωστα ζώα καταστρέφεται, ώστε να μην εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα. Επιπλέον, «η παστερίωση κατ’ επανάληψιν έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί στο γάλα βακτήρια και ιούς, όπως αυτοί της γρίπης», προσθέτει. «Απαιτείται παστερίωση για κάθε γάλα που διατίθεται στο διαπολιτειακό εμπόριο».

Εξάπλωση και στις κατσίκες

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στις αγελάδες γίνεται γνωστή λίγες μόνο ημέρες μετά την επιβεβαίωση ότι βρέθηκε και σε κατσίκες. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από αξιωματούχους της Μινεσότα.

Τα δείγματα από τις αγελάδες που έχουν εξεταστεί γονιδιακά έως τώρα, δεν έφεραν μεταλλάξεις που να καθιστούν πιο εύκολη τη μετάδοση του ιού Η5Ν1 στους ανθρώπους. Ωστόσο οι αγελάδες δεν ανήκαν στα ζωικά είδη για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό.

Το ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2020. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, φθάνοντας μέχρι και στην Ανταρκτική.

iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Πούτιν» – Πυρά κατά την Ισπανία και την Κίνα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε αρκετούς διεθνείς εταίρους, ασκώντας σφοδρή κριτική κατά σειρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ισπανική κυβέρνηση και την Κίνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
Ο Νικολά Σαρκοζί στο κατώφλι της φυλακής «La Santé» – Ένα μνημείο ιστορίας, σκανδάλων και πολιτικών πτώσεων στη Γαλλία
Καταδικασμένος σε πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να οδηγηθεί στις 21 Οκτωβρίου στη φυλακή «La Santé», στο Παρίσι
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί 7
Γάζα: Βίντεο φρίκης της Χαμάς – Εκτέλεση οκτώ «συνεργατών» του Ισραήλ μετά την εκεχειρία
Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν την εκτέλεση οκτώ Παλαιστινίων κατηγορούμενων για συνεργασία με το Ισραήλ – Μια επίδειξη ισχύος σε μια κατεστραμμένη Γάζα, όπου η εκδίκηση αντικαθιστά τη δικαιοσύνη
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς 2
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 1