Τρίτη, 5 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η Ισπανία μειώνει κι άλλο τον ΦΠΑ στο ρεύμα

Ισπανία Πέδρο Σάντσεθ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα νέα μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο 5%, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, τροφοδοτούμενος και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πριν ένα χρόνο μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 21% στο 10%. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα τον μειώσουμε από το 10% στο 5% προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους πολίτες από τις επιπτώσεις του πολέμου», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει για πόσο διάστημα θα διαρκέσει το μέτρο.

Η ισπανική κυβέρνηση, που στα τέλη Μαρτίου υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων διάρκειας τριών μηνών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αναμένεται να λάβει και άλλα μέτρα το Σάββατο στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου με στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών, που τον Μάιο έφτασε το 8,7% σε ετήσια βάση.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει προς το παρόν ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν το Σάββατο, αλλά εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, κυρίως από το κόμμα Podemos, που συμμετέχει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας πρότεινε τη μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και την παροχή μιας επιταγής 300 ευρώ στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Ο πληθωρισμός πλήττει σφοδρά τις οικογένειες. Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας μπροστά στη διεθνή κρίση», τόνισε η Ντίας στο Twitter.

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων αυτών πολλοί υπουργοί πρότειναν την επιβολή έκτακτου φόρου στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, τα κέρδη των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι.

Θα πρόκειται για ένα μέτρο «δικαιοσύνης», αλλά θα πρέπει να δούμε «με ποιο τρόπο μπορούμε να το εφαρμόσουμε καλύτερα», διευκρίνισε χθες Τρίτη η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Η Μαδρίτη έχει υιοθετήσει πολλά πακέτα μέτρων από πέρυσι το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Το πιο πρόσφατο και πιο γενναιόδωρο –ύψους 6 δισεκ. ευρώ– υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου και προέβλεπε επιδοτήσεις στα καύσιμα που θα ισχύουν ως τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να παραταθούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις