Κόσμος

Η JPMorgan θα πληρώσει 2,6 δις. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο και σε θύματα της “πυραμίδας” του Μέιντοφ

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 2,6 δισεκ. δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο και σε θύματα του Μπέρναρντ Μέιντοφ προκειμένου να διευθετήσει τις εις βάρος της κατηγορίες για την μη ενημέρωση των αμερικανικών αρχών σχετικά με τις υποψίες που είχε για τις απάτες που γίνονταν στο ταμείο του Μέιντοφ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εισαγγελείς επεσήμαναν ότι η τράπεζα ποτέ δεν ανέφερε τις υποψίες της στις αμερικανικές Αρχές, αν και μείωσε την έκθεσή της στο ταμείο του Μέιντοφ για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές της από αυτό που είχε γίνει μία «πυραμίδα» (ή Ponzi scheme) ύψους 17,3 δισεκ. δολαρίων.

«Η τράπεζα ενεργούσε όταν επρόκειτο για τα δικά της κέρδη, αλλά δεν ήταν τόσο επιμελής όσον αφορά τις νομικές υποχρεώσεις της», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Πριτ Μπαράρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Εν μέρει εξ αιτίας αυτής της ανεπάρκειας, επί δεκαετίες, ο Μπέρνι Μέιντοφ ήταν σε θέση να ξεπλένει δισεκατομμύρια δολαρίων σε αποδόσεις της πυραμίδας, ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου συνόλου λογαριασμών στην JPMorgan», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο διακανονισμός των 1,7 δισεκ. δολαρίων με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει πληρώσει ποτέ τράπεζα για να διευθετήσει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος. Η συμφωνία εξασφαλίζει παράλληλα ότι δεν θα επιβληθούν ποινές σε βάρος προσώπων.

Ο διακανονισμός αυτός κλείνει το τελευταίο μόλις από τη σειρά των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η JPMorgan. Τον Νοέμβριο, η τράπεζα συμφώνησε σε έναν διακανονισμό ύψους 13 δισεκ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για τα ομόλογα της τράπεζας με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Η τράπεζα αντιμετωπίζει ακόμη οκτώ κρατικές έρευνες, που αφορούν θέματα όπως τις πρακτικές προσλήψεων της στην Κίνα και το αν χειραγώγησε το επιτόκιο αναφοράς Libor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Πετούν στον αέρα βραστό νερό και γίνεται πάγος! (video)

Στο έλεος του χιονιά οι ΗΠΑ – Πάνω από 140 εκατ. κάτοικοι ζουν σε συνθήκες… Ανταρκτικής!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία: Μέλος του Βασιλικού Ναυτικού κατηγορείται ότι συγκέντρωνε απόρρητες πληροφορίες υπέρ ξένης δύναμης
Σε βάρος του 24χρονου Τέντι Γιανγκ απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες - Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κατονομάσει επισήμως τη συγκεκριμένη ξένη δύναμη, ωστόσο το Sky News αναφέρει ότι πρόκειται για τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί
Ναύτες στη Βρετανία
Φουντώνει η μαθητική εξέγερση στη Γαλλία - Νέα πανεθνική κινητοποίηση σήμερα, κλειστά σχολεία
Είναι η δεύτερη φορά που μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα διαδηλώνουν μέσα στην εβδομάδα, μετά την μεγάλη κινητοποιήση της Τρίτης (06.10.2026) - Ανησυχία στην κυβέρνηση για μαζικά συλλαλητήρια
Διαδηλώσεις στη Γαλλία
Κρίστα Πάικ: Οι πρώτες στιγμές στο νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη εκτέλεση – «Είναι θυμωμένη, αποπροσανατολισμένη, με αλυσίδες χεροπόδαρα»
«Πού είμαι; ποιοι είστε εσείς», τα πρώτα της λόγια αφού ξύπνησε στο νοσοκομείο - Πάσχει από πνευμονία ενώ έχει και θρόμβο στο χέρι
Κρίστα Πάικ
CNN: Με φόντο το «χρυσαφένιο φως» της Ακρόπολης, η ομιλία Ρούμπιο στην Πνύκα σκιαγραφεί τη «μετά – MAGA» πολιτική και φουντώνει τα σενάρια για τον Λευκό Οίκο
Η προειδοποίηση για την παρακμή της Δύσης και οι προσωπικές φιλοδοξίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο επίκεντρο του ξένου Τύπου
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη