Κόσμος

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ περιγράφει τα 2 χρόνια κράτησης στο Ιράν: Ήμουν σ’ ένα κελί 4 τμ – Αν μπορούσα, θα αυτοκτονούσα (vid)

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ πέρασε δύο χρόνια υπό κράτηση στο Ιράν καθώς κατηγορούνταν για κατασκοπεία. Για επτά μήνες η Αυστραλοβρετανή ακαδημαϊκός βίωνε ένα «ψυχολογικό βασανιστήριο» που, όπως εξομολογήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της, την έκανε να σκέφτεται την αυτοκτονία.

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, που συνελήφθη στο Ιράν το 2018 και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη κατηγορούμενη για κατασκοπεία, απελευθερώθηκε πέρυσι με αντάλλαγμα τρεις Ιρανούς που κρατούνταν στο εξωτερικό. Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι κρατούνταν σε ένα κελί 4 τετραγωνικών μέτρων, που είχε μόνο ένα τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους φρουρούς.

«Τρελαίνεσαι τελείως. Είναι τόσο καταστροφικό. Ένιωθα σωματικό πόνο», δήλωσε η Μουρ-Γκίλμπερτ στο Sky News Australia. Η Μουρ-Γκίλμπερτ, ειδικός σε θέματα πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε ύστερα από δύο εβδομάδες.

«Σκεπτόμουν ότι εάν μπορούσα, θα αυτοκτονούσα» δήλωσε η Αυστραλοβρετανή ακαδημαϊκός. 

Δείτε εδώ: 

Ύστερα από εννέα μήνες φυλάκισης, η Μουρ-Γκίλμπερτ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης, στο οποίο προσπάθησε να αντιταχθεί μέσω μιας σειράς απεργιών πείνας. Στην πιο τολμηρή της κίνηση, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι κάποια φορά αποπειράθηκε να δραπετεύσει.

«Μία ημέρα, σκεπτόμουν ‘Ξέρεις τι; Θα το κάνω. Δεν έχω να χάσω τίποτα’», δήλωσε η Μουρ-Γκίλμπερτ στο Sky News.

«Υπήρχαν καρφιά σε ένα κομμάτι του τοίχου, έτσι πήρα κάποιες κάλτσες μαζί μου και τις φόρεσα στα χέρια μου και μετά τα γράπωσα, ελπίζοντας ότι δεν ήταν πολύ κοφτερά».

Μόλις έφτασε στην ταράτσα της φυλακής, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατέβει τους τοίχους και να τρέξει προς μια γειτονική πόλη. Ωστόσο, είπε ότι αποφάσισε να μην το κάνει καθώς φορούσε τη στολή φυλακισμένης, δεν μιλούσε τη γλώσσα και φοβόταν τις συνέπειες εάν την έπιαναν.

Τελικά, απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων και επέστρεψε στην Αυστραλία, όπου τώρα, όπως λέει, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της υγείας της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» του βασιλιά Καρόλου στον αδελφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Το πένθος μπορεί να θολώσει τη λογική και τη μνήμη»
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ισχυρίζεται σε βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα ότι ο τότε πρίγκιπας Κάρολος του είπε «να είσαι σίγουρος, θα την ξεχάσουμε σύντομα» μετά τον θάνατό της
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και βασιλιάς Κάρολος
Αποκάλυψη σοκ για τον βασιλιά Κάρολο: «Θα ξεχάσουμε πολύ σύντομα την Νταϊάνα» είχε πει στον αδερφό της
Ο Τσαρλς Σπένσερ αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του την έντονη σύγκρουση που, όπως υποστηρίζει, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα
King Charles III: Pictured Archives : Prince Charles and Princess Diana attending the Cannes Film Festival on 15th May, 1987 in Cannes, France.