Κόσμος

Η Κένυα κλείνει τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Αφρική

Η Κένυα προτίθεται να κλείσει έως το τέλος Αυγούστου τον προσφυγικό καταυλισμό του Ντανταάμπ, τον μεγαλύτερο στην Αφρική, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), που φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, η Κενυατική κυβέρνηση έστειλε στις 19 Φεβρουαρίου ρηματική διακοίνωση ενημερώνοντας για το “σχέδιο να κλείσει τον καταυλισμό μέσα σε έξι μήνες”.

Η διακοίνωση αυτή ζητούσε από την ‘Υπατη Αρμοστεία “να επιταχύνει την επανεγκατάσταση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό αυτό”.

Στο έγγραφο αυτό, η ‘Υπατη Αρμοστεία βεβαιώνει τη βούλησή της να εργαστεί με την Κενυατική κυβέρνηση και στις εθελούσιες επιστροφές στις χώρες προέλευσης και στην επανεγκατάσταση προσφύγων σε άλλους καταυλισμούς της Κένυας ή σε τρίτες χώρες.

Καταυλισμός με 230.000 ανθρώπους!

Ο καταυλισμός του Ντανταάμπ βρίσκεται στην ανατολική Κένυα και φιλοξενεί 230.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι είναι Σομαλοί που κατέφυγαν στην Κένυα μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 1991. Πολλοί ζουν στον καταυλισμό από τότε.

Ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στο Ντανταάμπ δήλωσε ζητώντας να μην κατονομαστεί ότι όλες οι διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται εκεί γνωρίζουν το σχέδιο για το κλείσιμο του καταυλισμού για το οποίο “η κυβέρνηση τηρεί χαμηλό προφίλ”.

Τον Μάιο του 2016, η Κενυατική κυβέρνηση είχε αποφασίσει μονομερώς να κλείσει τον καταυλισμό, που αριθμούσε τότε 320.000 ανθρώπους, περιγράφοντάς τον ως στρατόπεδο εκπαίδευσης για τους σομαλούς Σεμπάμπ.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχαν επιστρέψει τότε στη Σομαλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιστροφής στη χώρα. Μια επιστροφή που για πολλούς ήταν συνώνυμο των ακραίων συνθηκών διαβίωσης σε αυτή τη χώρα όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τροφή και όπου οι Σομαλικές και οι αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν αυτή την ισλαμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Κενυατικές αρχές είχαν απειλήσει τότε πρόσφυγες, διατάσσοντάς τους να φύγουν, “κάτι που είχε εγείρει ερωτήματα για τον εθελούσιο χαρακτήρα των επιστροφών αυτών”.

Τον Φεβρουάριο του 2017, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας είχε κηρύξει αντισυνταγματικό το κλείσιμο του καταυλισμού, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και συνιστούσε δίωξη σε βάρος των προσφύγων.

Το Δικαστήριο είχε δηλώσει ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές στη χώρα παραβίαζαν τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1951 για τους πρόσφυγες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ «ανέβασε» βίντεο από επίθεση στην Τεχεράνη: Πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράν εξοντώθηκαν
Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν διευκρινίζει τον τόπο ή τον χρόνο του χτυπήματος, ούτε δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιδρομή ή τους στόχους της
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Το 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η «κόλαση» του Ιράν και οι αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις
Στην 36η μέρα του πολέμου, το Ιράν απορρίπτει το «αδύναμο και νευρικό» τελεσίγραφο του Τραμπ, το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις και ο Λίβανος σφυροκοπείται ανελλιπώς
Λίβανος
Υπόθεση Επστάιν: Έκκληση στον βασιλιά Κάρολο να δεχθεί θύματα του σεξουαλικού εγκληματία απευθύνει η οικογένεια της Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Η Τζιουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε, είχε αποκαλύψει ότι ο Τζέφρι Επστάιν την εξέδιδε στον μικρότερο αδελφό του βασιλιά Καρόλου, τον πρώην, πλέον, πρίγκιπα Άντριου, όταν εκείνη ήταν 17 ετών
Βιρτζίνια Τζιουφρέ
Bloomberg: Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος των stealth πυραύλων τους στο Ιράν – Τους προόριζαν για την Κίνα
Η χρήση τόσων πολλών JASSM-ER στον πόλεμο του Ιράν δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλοι, μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά B-52 και B-1B, καθώς και από μαχητικά κρούσης
Πύραυλοι
Το Ιράν απαντά στο 48ωρο τελεσίγραφο Τραμπ: «Όλη η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση» για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ – Περιμένουμε το «πράσινο φως» για να επιτεθούμε σε ενεργειακές εγκαταστάσεις λέει ο IDF
Αγνοούμενος παραμένει ο Αμερικανός πιλότος του αεροσκάφους F-15 που καταρρίφθηκε στο Ιράν την Παρασκευή, με τις δύο χώρες να εντείνουν τις έρευνές τους για το δεύτερο μέλος του πληρώματος
Πύραυλοι
8