Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Κομισιόν εντάσσει στις ανανεώσιμες πηγές την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο – Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να χαρακτηρίσει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις.

Για να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 απαιτούνται σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, τονίζει η Επιτροπή, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές συμβουλές και την τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο, θεωρεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση.

«Οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, βασισμένο κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα εισάγονται «σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις», υπό τους οποίες ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αερίου μπορούν να προστεθούν, ως μεταβατικές δραστηριότητες, σε εκείνες που ήδη καλύπτονται από την πρώτη πράξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, το δε αέριο θα πρέπει να συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ Μακ Γκίνες δήλωσε: «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στη μετάβαση είναι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. Σήμερα θέτουμε αυστηρούς όρους για να βοηθήσουμε στην κινητοποίηση της χρηματοδότησης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, μακριά από πιο επιβλαβείς πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας. Παράλληλα ενισχύουμε τη διαφάνεια της αγοράς, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν εύκολα τις δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας σε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η σημερινή πράξη θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται η ΕΕ αυτή τη δεκαετία για την ενεργειακή μετάβαση προς ένα σύστημα πράσινης ενέργειας που θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες (μπορεί να παραταθεί κατά δύο μήνες) για να εξετάσουν το έγγραφο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει το έγγραφο με απλή πλειοψηφία. Το Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να αντιταχθεί στην πρόταση της Επιτροπής, με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη-μέλη). 

Πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι» της απόφασης, εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Όπως γνωστοποίησε ο Καγκελάριος Της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, η αυστριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί νομικά κατά του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε “πράσινη” ούτε βιώσιμη. Δεν μπορώ να κατανοήσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο κ. Νεχάμερ με ανάρτησή του στο Twitter και πρόσθεσε ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Λεονόρε Γκεβέσλερ (από το κόμμα των Πρασίνων), η οποία είχε προαναγγείλει την προσφυγή, έχει για αυτό την πλήρη στήριξή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις