Κόσμος

Η Κωνσταντινούπολη κάτω από το νερό – «Πνίγηκε» από τις πλημμύρες και μετρά 2 νεκρούς, απίστευτες εικόνες

Βίντεο καταγράφουν ανθρώπους να «κολυμπούν» σε δρόμους που έχουν γίνει λίμνες αφού η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι το ύψος του στήθους τους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δύο νεκροί, τραυματίες, εγκλωβισμένοι, πλημμύρες, αυτοκίνητα και φορτηγά βυθισμένα σε λασπόνερα. Ένα γενικότερο χάος είναι η πραγματικότητα της Κωνσταντινούπολης τις τελευταίες ώρες από τη στιγμή που μία σφοδρότατη κακοκαιρία «χτύπησε» την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Οι απόκοσμες εικόνες που έχουν δημοσιευτεί έχουν κάνει τον γύρο των social media σοκάρουν.

Ένα 14χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα σε σημείο όπου είχαν λιμνάσει νερά από την ισχυρή βροχόπτωση που έφερε η κακοκαιρία, αφού οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σπίτια, επιχειρήσεις και μέσα μεταφοράς πλημμύρισαν.

Ο δεύτερος νεκρός άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Αγιάζαγά του Σαρίγερ. Ο 34χρονος γλίστρησε προσπαθώντας να διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο και χτύπησε το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Παρά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ πρόσθεσε ότι τρεις πολίτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ σωστικά συνεργεία δουλεύουν ασταμάτητα για να σώσουν ότι μπορούν.

Η στάθμη του νερού και η ένταση των πλημμυρών ήταν τόσο έντονη που αυτοκίνητα βούλιαξαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Σοκ προκαλεί ένα από τα πολλά συγκλονιστικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media και δείχνουν ανθρώπους να «κολυμπάνε» σε δρόμους που έχουν μετατραπεί σε λίμνες, αφού η στάθμη του νερού έχει φτάσει στο ύψος του στήθους τους.

Η μεγαλύτερη καταστροφή καταγράφηκε στο Σαρίγερ, όπου η υπερχείλιση ρεμάτων πλημμύρισε δρόμους και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εγκλωβίζοντας εργαζομένους για πολλές ώρες.

Εργαζόμενος σε εργοστάσιο σκυροδέματος περιέγραψε στο Ανατολού τις συνθήκες διάσωσης: «Μείναμε εγκλωβισμένοι για περίπου 14 ώρες και μας απεγκλώβισαν με εκσκαφέα. Περίπου 30 άνθρωποι περιμένουν ακόμη να διασωθούν. Το νερό στο εργοστάσιο έφτασε τα δύο με τρία μέτρα, ξεπερνώντας το ύψος μας. Με την υπερχείλιση του ρέματος ήταν αδύνατο να βγούμε έξω».

Οι πλημμύρες προκάλεσαν καθιζήσεις δρόμων, κατολισθήσεις και διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν δείχνουν λεωφορεία να έχουν πλημυρίσει με του επιβάτες έντρομους να μην μπορούν να ξεφύγουν.

Στο Κιαάτχανε πλημμύρισε το τέμενος Σανταμπάντ, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στο Αρναβούτκιοϊ και το Κιουτσούκτσεκμετζέ της δυτικής Κωνσταντινούπολης.

Η νομαρχία Κωνσταντινούπολης ανέστειλε για σήμερα (15/10/2026) και αύριο τη λειτουργία όλων των σχολείων.

«Μιλάμε για το ρεκόρ βροχόπτωσης στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ.

Η κακοκαιρία βέβαια δεν περιορίστηκε στην πρωτεύουσα καθώς έπληξε επίσης το Ερζερούμ, το Καρς, το Τούντζελι και τη Γιάλοβα. Στη Γιάλοβα κατέρρευσε τοίχος αντιστήριξης, πλημμύρισαν κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ στην περιοχή Εσένκιοϊ ένας φύλακας εγκατάστασης επεξεργασίας νερού διασώθηκε με εκσκαφέα, όταν υπερχείλισε παρακείμενο ρέμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα