Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Κούβα καταγγέλλει στρατολόγηση Κουβανών από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Κούβα καταγγέλλει στρατολόγηση Κουβανών από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Δίκτυο στρατολόγησης Κουβανών στρατιωτών από τη Ρωσία, με σκοπό να τους στείλει να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καταγγέλλει η Αβάνα. Οι αρχές της Κούβας προχώρησαν σε ποινικές διώξεις εναντίον προσώπων που εμπλέκονται.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας «καταβάλλει προσπάθειες για να εξουδετερώσει και να διαλύσει ένα δίκτυο λαθραίας διακίνησης ανθρώπων που επιχειρεί από τη Ρωσία για να εντάξει Κουβανούς πολίτες, που ζουν εκεί, και ακόμη και κάποιους από την Κούβα στις στρατιωτικές δυνάμεις που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», αναφέρει ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες διαβεβαίωσε, με ανάρτηση στο twitter (Χ πλέον) ότι η κουβανική κυβέρνηση «δρα με την ισχύ του νόμου» εναντίον αυτών των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο ανέφερε πως προέβη σε «ποινικές διώξεις εναντίον των προσώπων που ενέχονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες. Υπογραμμίζεται ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη «μισθοφορική ιδιότητα» και υπενθυμίζει πως η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα America TeVe του Μαϊάμι είχε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή τις μαρτυρίες δύο εφήβων, οι οποίοι έλεγαν πως εξαπατήθηκαν μέσω του Facebook για να εργασθούν ως οικοδόμοι με το ρωσικό στρατό σε εργοτάξια στην Ουκρανία.

«Βοηθήστε μας, σας παρακαλούμε, προσπαθήστε να μας βγάλετε από εδώ το συντομότερο δυνατό επειδή φοβόμαστε», δηλώνει ο ένας από τους νέους, ηλικίας 19 ετών, σε βίντεο που ανέβηκε στο site της εφημερίδας.

Η America TeVe διευκρινίζει πως οι νέοι έστειλαν αυτό το μήνυμα από ένα λεωφορείο με το οποίο μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία, μαζί με Ρώσους στρατιωτικούς, στο Ριαζάν, νοτιοανατολικά της Μόσχας.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε» επειδή «ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιστρέψουν και να μας κάνουν κάτι», δήλωσε ένας άλλος νέος, υποστηρίζοντας πως ξυλοκοπήθηκε.

«Δεν είμαι παρά άλλος ένας Κουβανός που βρίσκεται εδώ με συμβόλαιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ένας άλλος άνδρας σ’ αυτό το μέσο ενημέρωσης ζητώντας να μην κατονομασθεί και λέγοντας πως στρατολογήθηκε για να νομιμοποιήσει το καθεστώς του στη Ρωσία.

Η Μόσχα και η Αβάνα έχουν ενισχύσει από πέρυσι τις διπλωματικές σχέσεις τους.

Στα τέλη του 2022, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ συνάντησε το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και αντιπροσωπείες επιχειρηματιών και πολιτικών αντιπροσώπων μετέβησαν φέτος στις δύο χώρες.

Ο Κουβανός υπουργός Άμυνας Άλβαρο Λόπες Μιέρα συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις