Κόσμος

Η Κύπρος δέχεται βοήθεια από την ΕΕ και την Αίγυπτο για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Λεμεσό

Θα βοηθήσουν δύο αεροπλάνα Canadair της ΕΕ και δύο ελικόπτερα που παραχώρησε η Αίγυπτος

Η φωτιά στην Κύπρο έχει ξεφύγει, για αυτό και πολλές χώρες της ΕΕ και η Αίγυπτος στέλνουν βοήθεια για να περιοριστεί και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Σπίτια έχουν γίνει στάχτη, ζωές έχουν χαθεί ενώ υπολογίζεται ότι έχουν καεί γύρω στα 124 τ.χλμ έκτασης. 

Η φωτιά στη Λεμεσό συγκεκριμένα στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Πριν λίγο μάλιστα οριοθετήθηκε φωτιά στις Αροδές της Πάφου, με την Λεμεσό να μην είναι η μόνη περιοχή που έρχεται αντιμέτωπη με τις φλόγες της θανατηφόρας αυτής πυρκαγιάς. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζονται για να φτάσουν στην πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

Βοήθεια από ΕΕ και Αίγυπτο στην Κύπρο

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, κινητοποίησε δύο αεροπλάνα Canadair από τον κοινό στόλο πυρόσβεσης της ΕΕ, τη rescEU, που σταθμεύει στην Ισπανία, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των κυπριακών αρχών για βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτή την περίοδο των πυρκαγιών, εκτός από την υποστήριξη της Κύπρου, η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε αρκετές έκτακτες ανάγκες πυρκαγιών στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αναπτύσσοντας πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων μέσων rescEU από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και ελικοπτέρων από την Ουγγαρία, καθώς και στέλνοντας πυροσβεστικό εξοπλισμό στη Συρία από τη Γερμανία και τη Γαλλία», προστίθεται.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη είχαν στρατηγικά τοποθετηθεί σε βασικές περιοχές υψηλού κινδύνου στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες αντιμετώπισης, όπως απαιτείται. Συνολικά, περίπου 670 πυροσβέστες από 14 χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία», καταλήγει η ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου προς την Κύπρο κατευθύνονται δύο ελικόπτερα που παραχώρησε η Αίγυπτος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην ορεινή Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, ο οποίος βρίσκεται ακόμα μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου, έχει ενημερωθεί ότι τα δύο ελικόπτερα ξεκίνησαν από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και κατευθύνονται προς την Κύπρο.

Ελικόπτερο ρίχνει νερό για σβήσει τις φωτιές στην Κύπρο
Ελικόπτερο ρίχνει νερό για σβήσει τις φωτιές στην Κύπρο / REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Καμμένο σπίτι στην Κύπρο
Καμμένο σπίτι στην Κύπρο / REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Η καμένη έκταση

Στο μεταξύ στα 124 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η εκτιμώμενη καμένη έκταση, με βάση μια πρώτη, ταχεία εκτίμηση για την καταστροφική πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερατοσθένης, «η εκτίμηση βασίστηκε σε δορυφορική εικόνα χαμηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο Sentinel-3, που αποκτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2025 και ώρα 07:30 (UTC)».

Η χωρική ανάλυση της εικόνας είναι 300 μέτρα και η εκτιμώμενη καμένη έκταση ανέρχεται σε περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Καμμένο αυτοκίνητο στην Κύπρο
Καμμένο αυτοκίνητο στην Κύπρο / REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Ροσσού, που κάηκε κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, στο χωριό Βούνι,
Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Ροσσού, που κάηκε κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, στο χωριό Βούνι, Κύπρος, στις 24 Ιουλίου 2025. / REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση και αναμένεται επικαιροποιημένη ανάλυση με δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ευκρίνειας τις επόμενες ημέρες, αναφέρεται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράζ ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ – Επιθέσεις και στα ΗΑΕ – Σφυροκόπημα δίχως τέλος στο Ιράν
Το Ιράν μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί Χαργκ, υπό τον φόβο χερσαίας επιχείρησης των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα χωρίς να πλήξουν ενεργειακές υποδομές
Συντρίμμια στον Λίβανο
Διπλωματικό θρίλερ στη Μέση Ανατολή: «Δεν έχω ξαναδεί άλλους να θέλουν να διαπραγματευτούν τόσο πολύ όσο οι Ιρανοί» λέει ο Τραμπ - Διαψεύδει το παζάρι η Τεχεράνη
Παράλληλα ο Αμερικανός Προέδρος υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές φοβούνται μην «σκοτωθούν από τον ίδιο τους τον λαό» γι' αυτό και δεν επιβεβαιώνουν δημόσια τις διμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου συγκέντρωσης χρημάτων της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου (NRCC) στην Ουάσιγκτον