Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Η Κύπρος στην αντεπίθεση! Διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του “Πορθητή”

Γαλλία για έρευνες Κυπριακή ΑΟΖ

Δεν μένει με σταυρωμένα στις προκλήσεις της Τουρκίας η Κύπρος.
Προειδοποιεί με σύλληψη όσους εμπλέκονται στην παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ!
Αυστηρό μήνυμα της Λευκωσίας στο πλήρωμα του «Πορθητή» και στα πλοία που τον υποστηρίζουν!
Επιμένει προκλητικά ο Χουλουσί Ακάρ: «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Κύπρο».

Η ένταση χτυπάει “κόκκινο” στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία επιμένει προκλητικά και στέλνει τον “Πορθητή” να κάνει παράνομες έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Το… αυτί της Άγκυρας δεν “ίδρωσε” από το «χαστούκι» της Κομισιόν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνουν πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της (!) στο Αιγαίο και την Κύπρο!

Η Κύπρος, πάντως, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Με μήνυμα μέσω του Ράδιο Κύπρος, η Λευκωσία απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» (Φατίχ) και τον πλοίων που το συνοδεύουν. Παράλληλα με το αυστηρό μήνυμα, η Κύπρος απειλεί με σύλληψη, μέσω διεθνούς εντάλματος, όσους εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ!

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο δημοσίευσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει: «Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας . Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή  παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του «Φατίχ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας».

Ακάρ: Δεν επιτρέπουμε τελεσίγραφα

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επέμεινε στο δρόμο των προκλήσεων, λέγοντας πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους και τα «δικαιώματά» τους.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, είπε ο Ακαρ, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο!

Με πληροφορίες και από politis.com.cy

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις