Παρασκευή, 24 Μαΐ
22oC Αθήνα

Η λέξη της χρονιάς για το 2016 είναι ελληνική! Όμως…

Η λέξη της χρονιάς για το 2016 είναι ελληνική! Όμως…

“Στο Dictionary.com στοχεύουμε να επιλέγουμε τη Λέξη της Χρονιάς που ενσωματώνει ένα μεγάλο θέμα που απηχεί στην πολιτισμική συνείδηση τους τελευταίους 12 μήνες”, αναφέρει ο ιστότοπος Dictionary.com. Η λέξη αυτή, μάλιστα, είναι ελληνική, ωστόσο η… όποια χαρά σταματά εδώ, αφού είναι μια λέξη με αρνητική έννοια.

Και δεν είναι άλλη από την “ξενοφοβία“. Xenophobia, όπως αναφέρει συγκεκριμένα το εν λόγω site. “Αυτή τη χρονιά, μερικές από τις πλέον προεξέχουσες ειδήσεις επικεντρώθηκαν στον φόβο για το “άλλο”, το “διαφορετικό””, εξηγεί το Dictionary.com, για να ανακοινώσει ακολούθως: “Επειδή το ενδιαφέρον των χρηστών μας γύρω από αυτό το ζήτημα ήταν τόσο μεγάλο και επικεντρώθηκε σε μία συγκεκριμένη λέξη στα δεδομένα μας, η Ξενοφοβία είναι η Λέξη της Χρονιάς για το 2016“.

Το Dictionary.com ορίζει την ξενοφοβία ως εξής: “Φόβος ή έχθρα για τους αλλοδαπούς, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες ή ξένους”

Μάλιστα, το site εξηγεί πως η λέξη “xenophobia” είναι σχετικά καινούρια και εισήλθε στα αγγλικά λεξικά στα τέλη του 1800, έχοντας σαν ρίζα δύο ελληνικές λέξεις, τον “ξένο” και τον “φόβο“.

Το Dictionary.com ορίζει την ξενοφοβία ως εξής: “Φόβος ή έχθρα για τους αλλοδαπούς, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες ή ξένους“.

Συνεχίζοντας, αναφέρει πως μπορεί ακόμη να μεταφραστεί ως φόβος ή αντιπάθεια απέναντι σε έθιμα, ενδυμασίες και κουλτούρες ανθρώπων με υπόβαθρο διαφορετικό από το δικό μας.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η… έκρηξη αναζητήσεων για την “ξενοφοβία” ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και συνδέεται με παράγοντες όπως η ισλαμοφοβία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, το προσφυγικό, το Brexit, αλλά και ο… Ντόναλντ Τραμπ!

Τέλος, σημειώνεται πως η μεγαλύτερη έξαρση των αναζητήσεων σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου του 2015, όταν η αύξηση έφτασε το 938%! Μιλάμε για εκατοντάδες χρήστες που έψαχναν τι σημαίνει αυτός ο όρος ταυτόχρονα.

Βεβαίως, αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σε μικρά παιδιά, των οποίων τα μυαλά δεν έχουν προλάβει να… ποτιστούν με μισαλλοδοξία, τί σημαίνει ο όρος “ξενοφοβία”, πιθανότατα θα γελάσουν μαζί μας και θα βγουν να παίξουν μαζί με τους -κάθε χρώματος και φυλής- συνομήλικους φίλους τους.
Αλλά παιδιά είναι αυτά, δεν ξέρουν. Εμείς οι… μεγάλοι ξέρουμε (;) καλύτερα…

 

Φωτό από: blog.dictionary.com

 

Πηγή: blog.dictionary.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε