Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος. 

Όπως ανακοινώθηκε, η Λιζ Τρας κατάφερε και κέρδισε τον αντίπαλό της Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την διαδοχή μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. 

Την ανακοίνωση έκανε ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι λέγοντας ότι η Τρας κέρδισε με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 που έλαβε ο αντίπαλός της Ρίσι Σούνακ. 

Παίρνοντας τον λόγο η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ευχαρίστησε όλους όσοι την βοήθησαν να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας της και έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι νίκησε στις προηγούμενες εκλογές κατά κράτος τον αντίπαλό του Τζέιμς Κόρμπιν και ύψωσε το ανάστημά του στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Υποσχέθηκε ένα «τολμηρό σχέδιο» για την μείωση των φόρων και την αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης. «Θα εφαρμόσω ένα τολμηρό σχέδιο για την μείωση των φόρων και την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης της επί του Ρίσι Σουνάκ, υποσχόμενη επίσης να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τα «μακροπρόθεσμα» προβλήματα της τροφοδοσίας σε ενέργεια.

Πρωθυπουργός και με την βούλα η Λιζ Τρας θα γίνει όταν αύριο πρώτος ο Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στην Σκωτία για να υποβάλλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Λίγο μετά το κατώφλι του Ανακτόρου του Μπαλμόραλ θα περάσει η νέα πρωθυπουργός της χώρας για να συναντηθεί με την Βασίλισσα. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις