Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η μέρα που αυτοκτόνησε ο Τάιλερ Χάνεϊκατ – Video ντοκουμέντο λίγο πριν από την αυτοκτονία του

Χάνεϊκατ

– Καρέ καρέ η ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στον άσο της Χίμκι και τους αστυνομικούς τον περασμένο Ιούλιο
– Η αστυνομία του Λος Άντζελες έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο από τη μοιραία ημέρα
– Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ ήταν υπό την επήρεια ουσιών σύμφωνα με τη μητέρα του
– Άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών ενώ επιχειρούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί

Ήταν 6 Ιουλίου όταν το παγκόσμιο μπάσκετ “πάγωσε” από την είδηση της αυτοκτονίας του Τάιλερ Χάνεϊκατ. Ενός ταλαντούχου παίκτη, που είχε αγωνιστεί στο UCLA, τους Σακραμέντο Κινγκς και πέρυσι φόρεσε τη φανέλα της Χίμκι, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, και αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα.

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές. Δεν είναι ποινικό μητρώο, ούτε ιστορικό ψυχικών διαταραχών.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την αυτοκτονία του, η αστυνομία του Λος Άντζελες έδωσε στη δημοσιότητα 11:30 λεπτών από τη μοιραία μέρα. Από την ημέρα που οπλισμένος με ένα περίστροφο ταμπουρώθηκε στο σπίτι του και τελικά, μετά από εννέα ώρες, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Στο video μιλούν εκπρόσωποι της αστυνομίας και μέσα από τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες που φορούσαν πάνω τους οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σπίτι του Χάνεϊκατ, περιγράφουν καρέ καρέ τα όσα έγιναν. Περιέρχεται και το αγωνιώδες τηλεφώνημα της μητέρας του και η αναφορά τους στους φόβους της πως ο άσος της Χίμκι ήταν υπό την επήρεια ουσιών.

Η μητέρα του είπε στην αστυνομία πως ο γιος της έκανε χρήση αερίου γέλιου τους έξι προηγούμενους μήνες, κατά την παραμονή του στο εξωτερικό όπου αγωνιζόταν.

Το τηλεφώνημα της μητέρας του Τάιλερ Χάνεϊκατ

Στην κλήση της στο 911 για να ζητήσει βοήθεια, η μητέρα του Χάνεϊκατ είπε στους αστυνομικούς πως ο γιος της δεν είναι φάει ούτε και είχε κοιμηθεί αρκετές μέρες πριν από το περιστατικό. Είπε επίσης ότι είχε παραισθήσεις και πως της έριξε το τηλέφωνο από τα χέρια όταν εκείνη είχε προσπαθήσει να ζητήσει βοήθεια, αναφέρουν οι LA Times.

«Χρειάζομαι κάποιον γρήγορα, την αστυνομία, ένα ασθενοφόρο, κάτι. Ο γιος μου έχει πάθει ψυχωσικό επεισόδιο», λέει η μητέρα του, με την ένταση και την αγωνία να είναι έντονη στη φωνή της. Η ίδια περιγράφει πως ο Χάνεϊκατ είχε όπλα (μια καραμπίνα κι ένα πιστόλι) στο σπίτι και πως πίστευε ότι εκείνη συνωμοτούσε εναντίον του.

Εκτιμά πως λίγο πριν χάσει τον έλεγχο ο 27χρονος ίσως να είχε καπνίσει μαριχουάνα και δεν κρύβει το φόβο του πως ίσως να στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Στη συνέχεια του βίντεο, η κάμερα στη στολή του ενός από τους αστυνομικούς φτάνει στο σημείο και συναντά τη μητέρα του Χάνεϊκατ. Εκείνη την ώρα, πια, όπως λέει, ο 27χρονος άσος είναι πάρει το πιστόλι και καθόταν στο κρεβάτι του, κρατώντας κοντά του το σκύλο του.

Οι διαπραγματεύσεις

Όταν οι αστυνομικοί φτάνουν στο σπίτι όπου έχει ταμπουρωθεί ο Χάνεϊκατ, προσπαθούν να διαπραγματευτούν μαζί του. Του λένε πως θέλουν να λύσουν το ζήτημα ειρηνικά. Σε κάποιο σημείο, ένας από τους αστυνομικούς αναφέρει πως βλέπει τον 27χρονο μέσα στο σπίτι, να έχει στρέψει το όπλο προς το μέρος τους.

Δευτερόλεπτα μετά, ακούγεται πυροβολισμός και όπως αναφέρει η αστυνομία προήλθε από τον 27χρονο μπασκετμπολίστα. Ένας από τους αστυνομικούς “απαντά” στους πυροβολισμούς. Ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων (SWAT) καλείται στο σημείο και επιχειρείται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Μόνο που αυτό δεν κατέστη δυνατό. Και όταν μετά από σχεδόν εννέα ώρες η αστυνομία μπήκε στο σπίτι, βρήκε τον Χάνεϊκατ νεκρό με το θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

https://youtu.be/-XdYS4EuN0g

Ποιος ήταν ο Τάιλερ Χάνεϊκατ

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ επιλέχθηκε στο Νο 35 του ντραφτ του 2011 από τους Σακραμέντο Κινγκς κι έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τους «Βασιλιάδες» στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Δεν μπόρεσε να καθιερωθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου κι αγωνίστηκε κυρίως στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ. Το 2013 πήρε την απόφαση να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, ξεκινώντας την ευρωπαϊκή καριέρα του από την ισραηλινή Ιρόνι Νες Ζιόνα.

Ο Αμερικανός φόργουορντ ξεχώρισε γρήγορα με τις εμφανίσεις του και πήρε μεταγραφή την επόμενη σεζόν στη Χίμκι. Στη ρωσική ομάδα αγωνίστηκε τη διετία 2014-16, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Τουρκία και την Εφές Αναντολού. Μετά από έναν χρόνο στην τουρκική ομάδα, ο Χάνεϊκατ επέστρεψε στη Ρωσία και τη Χίμκι, αποτελώντας μία από τις επιλογές του Γιώργου Μπαρτζώκα για τη θέση «3».

Τη φετινή σεζόν, αγωνίστηκε σε 17 παιχνίδια στην Euroleague, μετρώντας μέσο όρο 9,2 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ, ενώ αντιμετώπισε τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Ολυμπιακό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις