Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Η Μέρκελ γυρνάει την πλάτη στον Ερντογάν! “Καυγάς” στη Γερμανία για τον “σουλτάνο”

Η Μέρκελ γυρνάει την πλάτη στον Ερντογάν! “Καυγάς” στη Γερμανία για τον “σουλτάνο”
Φωτογραφία Αρχείου EPA

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα κάνει από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος του να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Βερολίνο αλλά φαίνεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να βάλει… νερό στο κρασί της.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Ερντογάν ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Γερμανία ετοιμάζει… τιμές για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, στον Ερντογάν θα γίνει υποδοχή με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο ως ένδειξη ιδιαίτερης εκτίμησης προς τον προσκεκλημένο.

«Η οικοδέσποινα (σ.σ. Γερμανία) ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία», επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, η Tagesspiegel σημειώνει ότι «ο Ερντογάν θέλει ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση με τη Γερμανία».

Γιατί όμως υιοθετεί ξαφνικά αυτόν τον φιλικό τόνο, διερωτάται η εφημερίδα και απαντά: «Η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να επιδιώκει προσέγγιση με την Ευρώπη. Και η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας του προφανώς ωθεί τον Ερντογάν να ποντάρει περισσότερο στη Γερμανία».

Η Μέρκελ γυρνά την πλάτη στον Ερντογάν

Φαίνεται όμως ότι στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Τουρκίας θα απουσιάζει ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο: η καγκελάριος. Χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας Bild: «Κανείς δεν θέλει να παραστεί στην κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν».

Αφορμή για τον τίτλο αυτόν ήταν η απόφαση ορισμένων βουλευτών της γερμανικής αντιπολίτευσης να μην καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένδειξη διαφωνίας με την πολιτική που ακολουθεί. Η Bild υπογραμμίζει ότι «ούτε η Μέρκελ θα είναι παρούσα» στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

«Η κρατική δεξίωση για τον Ερντογάν προκαλεί καβγά», γράφει σε σχετικό άρθρο της η Tageszeitung (TAZ). «Η καγκελάριος αρνείται την πρόσκληση, πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης επίσης. Ωστόσο ο πράσινος (σ.σ. τουρκικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής) Τζεμ Έτζντεμιρ θέλει να δειπνήσει με τον τούρκο αυταρχικό ηγέτη για να στείλει ένα μήνυμα», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου που παραθέτει δηλώσεις του πολιτικού των Πρασίνων. Όπως λέει μεταξύ άλλων, «στη Γερμανία ο Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει να αντικρύσει την αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις