Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Μέρκελ “σνομπάρει” Ερντογάν και δεν πάει στην δεξίωση προς τιμήν του

Η Μέρκελ “σνομπάρει” Ερντογάν και δεν πάει στην δεξίωση προς τιμήν του
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα δώσει το παρών στην επίσημη δεξίωση που θα παραθέσει την Παρασκευή ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ,Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προς τιμή του Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αναφέρει το περιοδικό “Der Spiegel” που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να δίνει σπάνια το παρών σε δεξιώσεις ή επίσημα δείπνα που παρατίθενται προς τιμήν υψηλών προσκεκλημένων από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, παρά το γεγονός οτι είναι πάντα προσκεκλημένη.

Τελευταία φορά που παρέστη, ήταν στο δείπνο προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2015, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε δώσει το παρών στο δείπνο με τον Εμίρη του Κατάρ. Αντίθετα δεν είχε παρευρεθεί στην δεξίωση προς τιμή του κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2017.

Η στρατιωτικές τιμές και η δεξίωση του γερμανού Προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ,  προς τον Ερντογάν, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.

Εκτός της κ. Μέρκελ, το παρών δεν θα δώσει ούτε η Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντντερ, καθώς όπως ανακοίνωσε δεν επιθυμεί «να συμμετάσχει στην προπαγάνδα του Ταγίπ Ερντογάν».

Την ίδια στάση θα κρατήσει και η εκπρόσωπος του κόμματος για την εξωτερική πολιτική, Μπιτζάν Ντζιρ-Σαράι, ενώ σύσσωμη η ηγετική ομάδα των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ‘Αντον Χοφράιτερ, δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν από την δεξίωση. Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλίς Βαϊντέλ  καθώς και για την επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν.

Αντίθετα στην δεξίωση στο Προεδρικό Ανάκτορο θα παραστεί ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τούρκος Πρόεδρος «δεν είναι κανονικός Πρόεδρος και δεν αξίζει» να παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του. Με την παρουσία του θέλει να στείλει ένα μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην τουρκογερμανική κοινότητα.

«Η αντιπολίτευση στην Γερμανία είναι μέρος της πολιτικής αυτής της χώρας, είμαστε ένα σταθερό και απαραίτητο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να με ανεχθεί», τόνισε ο κ.Έζντεμιρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις