Δευτέρα, 17 Ιουν.
28oC Αθήνα

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα αν η Δύση χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία

Η Μόσχα απειλεί με αντίποινα αν η Δύση χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν παράνομα τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετέδωσε σήμερα (25/5/24) το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, σχολίασε τα σχέδια της Ομάδας των G7 να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η Ομάδα των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «πάγωσε» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Σημειώνουμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για πιθανούς τρόπους για να προωθήσουμε τα έκτακτα κέρδη που προκύπτουν από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφερε η G7 σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος το οποίο είδε το Reuters.

Γελέν: Βασική επιλογή τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα δάνειο για την Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από έσοδα προερχόμενα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι η «βασική επιλογή» την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί «να απομακρύνει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άλλης μελλοντικής επιλογής».

Όπως είπε η ίδια στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης ομολόγων της από τις χώρες μέλη της Ομάδας των G7 που διεξήχθη στην πόλη Στρέζα της βόρειας Ιταλίας, το σχέδιο έχει ευρεία στήριξη και υπάρχει «αρκετή δουλειά» για να πραγματοποιηθεί προσθέτοντας ότι θα πρέπει να το υποστηρίξουν και οι 27 χώρες της ΕΕ.

«Χρειάζεται να εμπλουτιστεί εντός της ΕΕ ώστε να γίνει μια πρόταση που θα υποστηρίξει η ΕΕ και πρόκειται για πολλές χώρες. Δεν είναι δεδομένο, επομένως δεν λέω ότι η συμφωνία αυτή έχει κλείσει», εξήγησε η Γέλεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις