Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η ναζιστική Γερμανία… τσακίστηκε και η Αυστρία το γιορτάζει!

Αυστρία
Φωτογραφία από Twitter

Για έβδομη χρονιά θα γίνει ”Γιορτή της χαράς” στη Βιέννη, στην Αυστρία, για την επέτειο της συντριβής της ναζιστικής Γερμανίας.

Για έβδομη στη σειρά χρονιά, η “Επιτροπή Μαουτχάουζεν Αυστρίας” (η οργάνωση μνήμης του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία) διοργανώνει το βράδυ της Τετάρτης, 08.05.2019, την καθιερωμένη πλέον μεγάλη υπαίθρια δωρεάν συναυλία “Γιορτή της χαράς” της ξακουστής “Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης” στην τεράστια Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο της Βιέννης.

Η γιορτή της ελευθερίας στην Αυστρία

Υπό τους ήχους της Συμφωνικής της Βιέννης, με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με κεντρικό ομιλητή τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης Σαούλ Σπίλμαν και χαιρετισμούς αντιστασιακών οργανώσεων, χιλιάδες κόσμου θα γιορτάσουν την 74η επέτειο από την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανία και από την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το Ναζισμό, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαίου του 1945.

Τη Συμφωνική της Βιέννης σε αυτή τη Συναυλία της Χαράς, στο επίκεντρό της οποίας θα βρεθεί η Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, θα διευθύνει ο Φινλανδή αρχιμουσικός Εύα Ολικάινεν.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Καταρίνα Στέμπεργκερ, γνωστή και ως συνιδρυτής της αυστριακής πρωτοβουλίας “Η Ελλάδα ανθίζει”, για την προβολή της πραγματικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η “Γιορτή της Χαράς” πραγματοποιείται για έβδομη στη σειρά χρονιά, εκεί όπου πριν από 81 χρόνια, τον Μάρτιο του 1938, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωνε επίσημα την προσάρτηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αυστρίας, στο ναζιστικό γερμανικό, Τρίτο Ράιχ, με την Πλατεία των Ηρώων να παραμένει έτσι επί δεκαετίες στιγματισμένη από τις εικόνες με τα επευφημούντα πλήθη που είχαν συγκεντρώσει οι ναζιστές για την υποδοχή του “φύρερ”.

Η Αυστρία και… το στίγμα

Μόνον το 1993, με την διοργάνωση από τον διάσημο Αυστριακό καλλιτέχνη Αντρέ Χέλερ της τεράστιας διαδήλωσης “Θάλασσα του φωτός” κατά της ξενοφοβίας και κατά του ρατσισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η Πλατεία φάνηκε να απαλλάσσεται από αυτό το στίγμα.

Όμως στην Πλατεία των Ηρώων, εδώ και πολλά χρόνια, ακριβώς στις 8 Μαίου κάθε χρόνο, οι παγγερμανιστικοί σύνδεσμοι, οι ακροδεξιές λεγόμενες “Αδελφότητες”, με τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού — και συγκυβερνώντος πλέον από τον Δεκέμβριο του 2017 — Κόμματος των Ελευθέρων, φορώντας στολές με “συγγενικά” ή και καθαρά ναζιστικά σύμβολα και κρατώντας πυρσούς, τιμούσαν τη “μνήμη των νεκρών” τους, δηλαδή των μελών της Βέρμαχτ και των Ες-Ες.

Με την πρώτη “Γιορτή της χαράς”, πριν από έξι χρόνια, κατά την οποία πολλές χιλιάδες επισκέπτες είχαν στείλει σε όλο τον κόσμο ένα τρανταχτό αντιφασιστικό μήνυμα “Ποτέ πια φασισμός-Ποτέ πια πόλεμος”, είχε δοθεί ουσιαστικά ένα οριστικό τέλος στην συνέχιση αυτού του στιγματισμού της Πλατείας των Ηρώων από την Ακροδεξιά.

Της αυριανής “Γιορτής της χαράς” για τη συντριβή του ναζισμού στις 8 Μαίου — που στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η πόλη της Βιέννης και το Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης — προηγήθηκαν προχθές Κυριακή οι τελετές μνήμης στον πρώην γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν με συμμετοχή πάνω από 10.000 προσκυνητών απ’όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνισμός με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της εκκλησίας, αντιπροσωπειών, αλλά και μελών της ομογένειας, τίμησε προχθές τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων νεκρών-θυμάτων του στο Μαουτχάουζεν, στο εκεί ελληνικό μνημείο, με τρισάγιο, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία του αναπληρωτή επικεφαλής της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία Νικολάου Σαπουντζή, αλλά και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από το μουσικό σχήμα της Βιέννης “Οι Έλληνες”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις