Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Νορβηγία περιφρουρεί υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μετά τη διαρροή στους Nord Stream

Η Νορβηγία περιφρουρεί υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μετά τη διαρροή στους Nord Stream
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Νορβηγία προσέχει για να… έχει, καθώς ανέπτυξε ένα ειδικό σκάφος για την επιθεώρηση ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, επειδή αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους, ύστερα από τη διαρροή στους δύο αγωγούς Nord Stream που οφείλεται σε σαμποτάζ, σύμφωνα με καταγγελίες.

Αυτό επιβεβαιώνουν πηγές και δεδομένα ναυσιπλοΐας από τη Νορβηγία, καθώς η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης και την περασμένη εβδομάδα έθεσε τον ενεργειακό της τομέα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, μετά τις διαρροές στους Nord Stream.

Παράλληλα, αναπτύσσονται ναυτικές και εναέριες δυνάμεις της Νορβηγίας για να περιπολούν τις υπεράκτιες υποδομές της ενώ τοποθέτησε στρατιώτες σε εργοστάσια επεξεργασίας αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το Havila Subsea, ένα σκάφος πετρελαϊκών υπηρεσιών που είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποθαλάσσια σκάφη, αναπτύχθηκε στις 5 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει τον αγωγό Europipe II που ξεκινά από το εργοστάσιο αερίου Kaarstoe στη Νορβηγία και φθάνει έως το Ντόρνουμ της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ναυσιπλοΐας Refinitiv.

Ο Γιοστάιν Αλεντάλ, διευθύνων σύμβουλος της Reach Subsea, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Havila Subsea, δήλωσε στο Reuters ότι η εντολή για την επιθεώρηση δόθηκε από την Equinor, που διενεργεί επιθεωρήσεις στον αγωγό για λογαριασμό της Gassco, της εταιρίας διαχείρισης του υπεράκτιου συστήματος αερίου.

Ο Europipe II είναι πιθανόν ο σημαντικότερος νορβηγικός αγωγός, δήλωσε ο Τορ Ίβαρ Στρέμεν, λέκτορας στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία της Νορβηγίας. «Μια σημαντική διατάραξη στη ροή αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές πιέσεις που θα αλλάξουν τη δυναμική της εν εξελίξει αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», δήλωσε ο Στρέμεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις