Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η Ντίνα Πάουελ είναι το “φαβορί” για την θέση της Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ

Η Ντίνα Πάουελ είναι το “φαβορί” για την θέση της Νίκι Χέιλι στον ΟΗΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει να επιλέξει την Ντίνα Πάουελ, τέως αναπληρώτρια σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, για αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, μετά την παραίτηση της Νίκι Χέιλι στο συγκεκριμένο πόστο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ότι η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ θα ήταν εξαιρετική για την θέση αυτή στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν πρόκειται να την επιλέξει γιατί θα κατηγορηθεί για νεποτισμό.

Συμπλήρωσε ότι η Χέιλι θα τον βοηθήσει στην τελική του επιλογή.

Αποκαλύψεις για δωροδοκία της Νίκι Χέιλι μια μέρα πριν την παραίτησή της από τον ΟΗΕ

Η πολιτικός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή της από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας έκπληξη. Δεν έδωσε καμία εξήγηση παρά μόνο ότι ήθελε να κάνει «μια παύση», διαβεβαιώνοντας ότι δεν φιλοδοξεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Χθες, σε μια επιστολή που εστάλη προς τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οργάνωση Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (Crew) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τον σεβασμό, από την Χέιλι, των «κανονισμών που αφορούν τα δώρα εκ μέρους προσώπων εκτός της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η Νίκι Χέιλι και ο σύζυγός της «αποδέχθηκαν το 2017 επτά δωρεάν πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη από τρεις επιχειρηματίες της Νότιας Καρολίνας», της πολιτείας στην οποία διετέλεσε κυβερνήτρια πριν από την ένταξή της στη διοίκηση Τραμπ. Το κόστος υπολογίζεται από το Crew σε «πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια»

«Η πρέσβειρα Χέιλι διαβεβαιώνει ότι κάθε πτήση πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από τους κανονισμούς για τα δώρα στη βάση των προσωπικών σχέσεων με τους δωρητές» επισήμανε η οργάνωση, η οποία, ωστόσο, εγείρει αμφιβολίες για τις δικαιολογίες της πολιτικού.

«Σε κάθε περίπτωση», «φαίνεται πως η πρέσβειρα Χέιλι δεν σεβάστηκε τις ηθικές αξίες αυτών των κανονισμών», κατήγγειλε.

«Η πρέσβειρα Χέιλι αποδέχθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, εισιτήρια για αγώνες μπάσκετμπολ αξίας 19.558 δολαρίων» αναφέρει το Crew σε μια επιστολή στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Τον περασμένο χρόνο, η Νίκι Χέιλι δέχθηκε εισιτήρια μπάσκετ αξίας όσο ένα Toyota Corolla. Δέχθηκε πτήσεις με πολυτελή ιδιωτικά αεροσκάφη, που πιθανόν στοίχισαν πολύ ακριβότερα, όμως εκείνη υποτίμησε την αξία τους και δεν είναι απόλυτα σαφές εάν πρόσωπα ή οι εταιρείες τους κάλυψαν το κόστος» έγραψε σε ένα tweet σήμερα το πρωί, τρεις ώρες πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης από τη Χέιλι, ο Γουόλτερ Σόμπ, πρώην επικεφαλής για την κυβερνητική ηθική στους κόλπους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομάμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις