Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η… ντροπή των Κένεντι! Ανιψιός του JFK έχασε εκλογές στη Μασαχουσέτη

Η… ντροπή των Κένεντι! Ανιψιός του JFK έχασε εκλογές στη Μασαχουσέτη

Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ, ένας Κένεντι χάνει εκλογές στη Μασαχουσέτη (σ.σ. προπύργιο της δυναστείες). Το… κατάφερε ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, ανιψιός Τζον Φ. Κένεντι και εγγονός του Ρόμπερτ!

Το  Τζόζεφ Κένεντι 3ος παραδέχτηκε, το βράδυ της Τρίτης (01.09.2020) την ήττα του στις προκριματικές του Δημοκρατικού κόμματος για μια θέση γερουσιαστή της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της πιο διάσημης από τις αμερικανικές πολιτικές δυναστείες.

Ο 39χρονος Κένεντι αναγνώρισε την ήττα του, δήλωσε μία από τους εκπροσώπους του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Boston Globe. Σύμφωνα με τα, ακόμη μερικά, αποτελέσματα από το 43% των ψηφοδελτίων, έχασε από τον απερχόμενο γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ, 74 ετών, με διαφορά περίπου 10 μονάδων.

Το αποτέλεσμα αυτό, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει, είναι πικρό για τον Κένεντι, ο οποίος θεωρούνταν το 2019 ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος. Και φαινόταν αρχικά να έχει κάνει μια καλή εκκίνηση για να εκθρονίσει τον Μάρκεϊ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και 44 χρόνια στο αμερικανικό Κογκρέσο, από τα οποία επτά στη Γερουσία.

Ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος εξελέγη το 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι εγγονός του Ρόμπερτ Κένεντι που δολοφονήθηκε το 1968. Εμφανιζόταν να έχει περισσότερη επαφή με τη βάση, τις φτωχές οικογένειες και τις μειονότητες, απ’ ό,τι ο 74χρονος αντίπαλός του.

Ο Κένεντι, ο οποίος υποστηριζόταν από την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόσι, απηύθυνε στον Μάρκεϊ την κλασική μομφή ότι περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον. Όμως οι επιθέσεις του δεν έπληξαν σοβαρά τον αντίπαλό του, πολύ περισσότερο που οι θέσεις των δύο ανδρών έμοιαζαν να βρίσκονται πολύ κοντά.

Ο Μάρκεϊ δεν συγκαταλέγεται στους Δημοκρατικούς του «κατεστημένου», που ανησυχούν για την άνοδο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενσαρκώνεται από την Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.

Είχε αντιθέτως συντάξει μαζί της το φιλόδοξο σχέδιο του οικολογικού «New Deal» και σ’ αυτές τις προκριματικές εκλογές είχε λάβει την υπόστήριξή της, καθώς και την υποστήριξη της άλλης προοδευτικής προσωπικότητας των Δημοκρατικών, της επίσης γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο 74χρονος Μάρκεϊ εμφάνισε τον νεαρό αντίπαλό του ως ενασαρκωτή των προνομίων μιας οικογένειας που από το 1947 είναι συνώνυμη με την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις