Κόσμος

Η Ουγγαρία ζητά να μην παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Οι «27» θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου

Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στην παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος προσώπων και οργανισμών από τη Ρωσία, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ της χώρας.

Παράλληλα η Ουκρανία ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει να παρεμποδίσει τις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν περισσότερα από 2.400 πρόσωπα και οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι «27» θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τις κυρώσεις μέχρι τις 15 Μαρτίου και αύριο θα συνεδριάσουν οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών μελών στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

«Δεχόμαστε τεράστια πίεση για να παρατείνουμε το καθεστώς των κυρώσεων για έξι μήνες», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ουγγαρίας, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

«Είναι σαφές ότι οι φιλοπόλεμοι Ευρωπαίοι πολιτικοί (…) θέλουν να πάρουν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης. Αλλά εμείς δεν θα συμφωνήσουμε» επειδή «πρέπει να δώσουμε χρόνο στις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η ΕΕ έχει επιβάλει συνολικά 16 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δεν επιθυμεί να παραιτηθεί από αυτό το μοχλό πίεσης, αν προηγουμένως δεν ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ουγγαρία ψήφισε όλες τις κυρώσεις αλλά συχνά επιχείρησε να τις «εξομαλύνει» ή να τις καθυστερήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αρνείται να παράσχει έστω και την ελάχιστη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και τον Ιανουάριο απείλησε να ασκήσει βέτο στην παράταση των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας, απαιτώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν ώστε η Ουκρανία να επιτρέψει και πάλι τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη. Τελικά όμως έδωσε το «πράσινο φως».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χαμάς: Ο Νετανιάχου συνεχίζει να λέει μία «σειρά από ψέματα προσπαθώντας να αποκρύψει την αλήθεια»
Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα, αλλά να «την απελευθερώσει από τη Χαμάς», κατηγορώντας τους επικριτές του για «παγκόσμια εκστρατεία ψεμάτων»
Μαχητές της Χαμάς
«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» - Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών
Με κοινή τους δήλωση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 5 χωρών καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή αδιανόητου μεγέθους»
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 10