Κόσμος

Η Ουκρανία εξάγει και πάλι ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη

Η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (10.04.2023) ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκέρμαν Γκαλουστσένκο. 

Από τον περασμένο Οκτώβριο οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ουκρανία είχαν «παγώσει», καθώς η Ρωσία είχε άρχισε να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές. Τα πλήγματα προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές της ηλεκτροδότησης για τους πολίτες και τις βιομηχανίες, αναγκάζοντας εργάτες να δουλεύουν υπερωρίες για να την αποκαταστήσουν.

«Επαναλάβαμε τις εξαγωγές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, προσθέτοντας πως η Ρωσία «δεν πέτυχε καθόλου να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημά μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για την Ουκρανία η κύρια αγορά στην οποία εξάγει ενέργεια. Ο Γκέρμαν Γκαλουστσένκο δήλωσε πως η προμήθεια ηλεκτρικού στον ουκρανικό πληθυσμό παραμένει η προτεραιότητα της χώρας παρά την επανάληψη των εξαγωγών. 

«Ελπίζουμε να φθάσουμε τους όγκους εξαγωγών που είχαμε πέρυσι. Σχεδιάζουμε και θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για να τους αυξήσουμε, επειδή τα σημερινά αποθέματα στο σύστημα μας επιτρέπουν να το πράξουμε», δήλωσε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Τον Ιούνιο 2022, η Ουκρανία, η οποία εξήγε ενέργεια στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, ανακοίνωσε πως ελπίζει να εισπράξει μέχρι το τέλος της χρονιάς 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τις εξαγωγές ηλεκτρικού στην ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία, κάτι που θα αυξήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκε το Φεβρουάριο την Ουκρανία για να ερευνήσει τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον των ενεργειακών υποδομών.

Το Κίεβο υποστηρίζει πως οι επιθέσεις είχαν στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες. Η Μόσχα λέει πως είχαν στόχο να εξασθενήσουν τις ένοπλες δυνάμεις του εχθρού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν