Κόσμος

Η Πορτογαλία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Η Πορτογαλία διαδέχεται σήμερα τη Γερμανία στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ένας ρόλος που αναμένεται να είναι απαιτητικός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 στη διάρκεια του οποίου η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρόκειται να παραμείνει στο επίκεντρο.

Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τη σύναψη την τελευταία στιγμή συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit, η γερμανική προεδρία ολοκληρώθηκε με πολλές επιτυχίες σε τομείς που έριχναν τη σκιά τους στα σχέδια της πορτογαλικής προεδρίας.

“Το στάδιο που ακολουθεί δεν είναι λιγότερο απαιτητικό”, προειδοποίησε ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

“Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να παίρνουμε τη σκυτάλη από τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ”, είχε σχολιάσει την Τετάρτη στο Twitter.

“Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στη δράση, να διαθέσουμε τα εργαλεία που αποκτήσαμε: το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα σχέδια εθνικής ανάκαμψης”, επεσήμανε ο Κόστα σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στην εφημερίδα Expresso.

Το σύνθημα της πορτογαλικής προεδρίας είναι “Ώρα για αποτελέσματα: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη”.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λισαβόνα θα πρέπει να εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στα υγειονομικά σχέδια των 27 χωρών μελών της ΕΕ που μέχρι στιγμής αντιδρούν μεμονωμένα και χωρίς συντονισμό στην πανδημία του κορονοϊού.

Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας η Πορτογαλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για μια κοινή, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών –όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος–, αλλά και αυτών που είναι αντίθετες στην υποδοχή τους –όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Αν και η πορτογαλική προεδρία μπορεί να επωφεληθεί από την έλευση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, που είναι λιγότερο εχθρικός προς την ΕΕ σε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη μετά τη σύναψη την Τετάρτη μιας “επί της αρχής” συμφωνίας με την Κίνα για τις επενδύσεις, που θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Κανένας συμβιβασμός» το μήνυμα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για Ουκρανία: Πρόοδο «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περίπου το 19% της ουκρανικής επικράτειας με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα Γιούρι Ουσακόφ να τονίζει ότι δεν έχει βρεθεί κάποια λύση
Σύσκεψη στο Κρεμλίνο μεταξύ Πούτιν και Γουίτκοφ
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ