Κόσμος

Η πρώτη αντίδραση του State Department μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χαιρετίζουν τον διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων στην οδό της διπλωματίας, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Όπως επανέλαβε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που η τουρκική πλευρά δεν… δείχνει να ασπάζεται, αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σήμερα, μια μέρα μετά την σαφή διπλωματική του ήττα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Μια επίσκεψη με… πολύ παρασκήνιο

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, ενώ τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».

Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Click4more: Δένδιας – Τσαβούσογλου: Τι συνέβη στο δείπνο μετά τη σύγκρουση on camera

«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γερμανία «δείχνει» τις ουκρανικές αρχές για τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream
Ο στόχος ήταν να διακοπούν μόνιμα οι παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών και να εμποδιστεί η Ρωσία από το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές προσπάθειές της
Αναταράξεις στην επιφάνειας της θάλασσας μετά την έκρηξη τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα
Όλεθρος στο Κίεβο από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων: Στους 18 οι νεκροί και σχεδόν 100 τραυματίες
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι στόχευσε κατοικημένες περιοχές - Έχουν ισοπεδωθεί κτίρια στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις - Η Μόσχα τονίζει ότι θα αυξήσει την πίεση
Κατεστραμμένο κτίριο στο Κίεβο
Πάνω από 90 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία μέσα σε 15 ημέρες - Σε επιφυλακή οι αρχές για νέο κύμα καύσωνα
Η υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας της Γαλλίας ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και κατήγγειλε επικίνδυνες συμπεριφορές νέων που πηδούν στα κανάλια από γέφυρες για να δροσιστούν
REUTERS