Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η πρώτη αντίδραση του State Department μετά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χαιρετίζουν τον διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων στην οδό της διπλωματίας, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Όπως επανέλαβε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που η τουρκική πλευρά δεν… δείχνει να ασπάζεται, αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σήμερα, μια μέρα μετά την σαφή διπλωματική του ήττα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Μια επίσκεψη με… πολύ παρασκήνιο

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές, ενώ τονίζει πως «αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ – Τουρκίας, διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν».

Όμως, ταυτόχρονα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

«Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Click4more: Δένδιας – Τσαβούσογλου: Τι συνέβη στο δείπνο μετά τη σύγκρουση on camera

«Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών και στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η ελληνική πλευρά, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης συγκεκριμένα σημεία.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις