Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η πρώτη εφαρμογή ισλαμικών γνωριμιών με σκοπό το γάμο είναι γεγονός στο Ιράν

Η πρώτη εφαρμογή ισλαμικών γνωριμιών με σκοπό το γάμο είναι γεγονός στο Ιράν
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Οι ιρανικές αρχές παρουσίασαν σήμερα επισήμως μια διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών που απευθύνεται στους νέους και έχει ως στόχο να διευκολύνει «τους σταθερούς γάμους, με κατανόηση του σκοπού», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η νέα υπηρεσία, που αποκαλείται «Χαμντάμ» («σύντροφος» στα περσικά) επιτρέπει στους χρήστες «να αναζητήσουν και να βρουν τον ή την σύζυγό τους». Είναι η μοναδική εγκεκριμένη πλατφόρμα γνωριμιών στο Ιράν, πρόσθεσε η τηλεόραση επικαλούμενη τον συνταγματάρχη Αλί Μοχαμάντ Ρατζαμπί, τον επικεφαλής της υπηρεσίας αστυνόμευσης του κυβερνοχώρου.

Ορισμένες εφαρμογές γνωριμιών, όπως το αμερικανικό δίκτυο Tinder, είναι δημοφιλείς στο Ιράν όμως ο Ρατζαμπί, χωρίς να τις κατονομάσει, είπε ότι όλες οι άλλες, πέραν του «Χαμντάμ», είναι παράνομες.

Ο ιστότοπος, που ανήκει στον πανίσχυρο Οργανισμό Ισλαμικής Προπαγάνδας, αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και ζευγαρώνει «αποκλειστικά άγαμους που αναζητούν έναν στέρεο γάμο και έναν και μοναδικό σύντροφο».

«Η οικογένεια είναι στόχος των επιθέσεων του Διαβόλου και (οι εχθροί του Ιράν) επιδιώκουν να επιβάλουν» τη δική τους εκδοχή της οικογένειας, είπε ένας από τους ιδρυτές του Χαμντάμ, της εφαρμογής που, κατά τον ίδιο, βοηθάει τις «υγιείς» οικογένειες.

Η εφαρμογή επαληθεύει την ταυτότητα του χρήστη, ο οποίος θα πρέπει να περάσει από ένα «ψυχολογικό τεστ» ώστε να αποκτήσει στη συνέχεια πρόσβαση στις αγγελίες και τις φωτογραφίες χρηστών του άλλου φύλου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί «συμβατότητα» μεταξύ δύο προφίλ, ο ιστότοπος «φέρνει σε επαφή τις οικογένειες» με τη συνεργασία συμβούλων.

Η εγγραφή είναι δωρεάν.

Οι ιρανικές αρχές, κυρίως ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιούν συχνά για τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση της ηλικίας στην οποία παντρεύονται οι Ιρανοί. Τον Μάρτιο το κοινοβούλιο, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς, ψήφισε έναν νόμο «για τη στήριξη της οικογένειας», με βάση τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να χορηγεί επιδόματα που θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον των νέων για τον γάμο, να προωθεί, στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την εικόνα της οικογένειας με πάνω από δύο παιδιά και να περιορίζει την πρόσβαση στην άμβλωση. Ο νόμος αυτός θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει αν τα νομοσχέδια είναι σύμφωνα με τη Σαρία και το Σύνταγμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις