Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά μετά το χτύπημα στην Κριμαία

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά μετά το χτύπημα στην Κριμαία

Η Ρωσία ανέστειλε σήμερα την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δηλαδή αμέσως μετά την επίθεση με drones στη γέφυρα της Κριμαίας.

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες για τα σιτηρά έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε.

“Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις το παραδέχτηκαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις