Κόσμος

Η Ρωσία απαντά στον Τραμπ: «Αντιφατικές οι δηλώσεις για τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποστολή αμερικανικών αμυντικών όπλων στο Κίεβο

Την παράδοση αμυντικών όπλων στην Ουκρανία, «για να αμυνθούν απέναντι στην Ρωσία» ανακοίνωσε χθες (07.07.2025) ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια γεύματος με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Θα πρέπει να στείλουμε περισσότερα όπλα, κυρίως αμυντικά όπλα. Πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθούν» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ενώ επανέλαβε πως η Ουκρανία πλήττεται με πολύ σκληρό τρόπο από τη Ρωσία και δήλωσε εκ νέου «δυσαρεστημένος» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κρεμλίνο δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου και τόνισε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι όπλα παρέχουν και θα παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

 

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα (08.07.2025) ότι υπάρχουν πολλές αντιφατικές δηλώσεις όσον αφορά τα αμερικανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία, αν και είναι σαφές πως συνεχίζονται οι παραδόσεις ευρωπαϊκών όπλων.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε για «αντιφατικές δηλώσεις» αφού πριν από μια εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις παραδόσεις κρίσιμων αμερικανικών πυρομαχικών και όπλων, που χρησιμοποιούνται για την ουκρανική αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα.

«Προφανώς οι προμήθειες συνεχίζονται, αυτό είναι σαφές. Προφανώς, οι Ευρωπαίοι εμπλέκονται ενεργά στο να γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Όσον αφορά το είδος των προμηθειών και την ποσότητα που εξακολουθεί να λαμβάνει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, ακόμη θα πάρει χρόνο για να αποσαφηνιστεί αυτό οριστικά», πρόσθεσε.

Η παράδοση δυτικών όπλων στην Ουκρανία ευνοεί «τη συνέχιση των εχθροπραξιών», σημείωσε εξάλλου ο Πεσκόφ.

«Οι δυτικοί εξοπλισμού παρατείνουν την σύγκρουση»

«Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτές δεν εντάσσονται μάλλον στο πλαίσιο των προσπαθειών που αποσκοπούν να προωθήσουν μια ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Οποιαδήποτε παράδοση «έχει σαφώς στόχο να ευνοήσει με όλα τα μέσα τη συνέχιση των εχθροπραξιών», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια γραμμή που «έχει επιλεγεί από τους Ευρωπαίους», χωρίς να αναφερθεί στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η Ρωσία, η οποία προελαύνει σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου, ελέγχει πλέον μόλις λιγότερο του ενός πέμπτου του ουκρανικού εδάφους συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όλο το Λουγκάνσκ, τη μερίδα του λέοντος σε τρεις άλλες περιφέρειες και κομμάτια τριών επιπρόσθετων περιφερειών.

Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα εκτιμά τις προσπάθειες του Τραμπ να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την επανεκκίνηση των ρωσοαμερικανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

«Ωστόσο προς το παρόν, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν αριθμό περιορισμών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι παράνομες και βλάπτουν όχι μόνον τους επιχειρηματίες μας, αλλά και τους επιχειρηματίες των ΗΠΑ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λιβύη: Ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Συζήτησαν για το μεταναστευτικό
Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στις σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Άγκυρας, «με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα»
Ο Χαλίφα Χάφταρ με τον Ιμπραήμ Καλίν
3
New York Times: Ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στη «διπλωματία των ηγετών» με τον Πούτιν αλλά προκαλεί στρατηγική σύγχυση
Ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά τις απευθείας συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αντί μιας συνεκτικής στρατηγικής αλλά δέκα ημέρες μετά τη σύνοδο στην Αλάσκα, η ειρηνευτική διαδικασία έχει βαλτώσει
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «Σιδερένιος Στρατηγός» που προορίζεται να διαδεχθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ποιος είναι ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο - Το κρυφό σχέδιο ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη της προεδρικής υποψηφιότητας του Ζαλούζνι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Βαλέρι Ζαλούζνι 2
Γερμανία: «Θα συμμετέχουμε στις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να μην τολμήσει ο Πούτιν να επιτεθεί ξανά»
Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει την στάση του για σαφή και έμπρακτη υποστήριξη του Κιέβου μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπεϊλ με τον Ουκρανό Υπουργό Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο 1