Κόσμος

Η Ρωσία μπλοκάρει την επόμενη δόση του ΔΝΤ

Η Ρωσία θα ψηφίσει κατά της νέας δόσης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ουκρανία, αλλά είναι πρόθυμη να συζητήσει την εξωδικαστική διευθέτηση σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας προς τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ΔΝΤ, που πέρυσι άλλαξε τους κανόνες προκειμένου να συνεχίσει να δανείζει σε χώρες όπως η Ουκρανία που έχουν οφειλές προς επίσημους πιστωτές, θα αποφασίσει στις 14 Σεπτεμβρίου εάν θα αποδεσμεύσει μια δόση οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, η οποία θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 1,7 δισεκ. δολάρια.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της Ουκρανίας, απαιτώντας την αποπληρωμή ευρωομολόγου 3 δισεκ. δολαρίων, που έληξε πέρυσι τον Δεκέμβριο, καθώς το Κίεβο επέμενε ότι η Μόσχα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκαν με άλλους ξένους πιστωτές.

Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία ποτέ δεν τήρησε την προϋπόθεση που απαιτείται για να αποδώσει η νέα πολιτική του ΔΝΤ, της διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, άρα το ΔΝΤ θα πρέπει να αποσύρει τη βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Είναι πιθανόν το Ταμείο να μην έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το εύρος των διαπραγματεύσεων (Ρωσίας-Ουκρανίας), αν και αυτό θα ήταν παράξενο», δήλωσε ο Σιλουάνοφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξηγώντας τη θέση της.

«Θα ψηφίσουμε κατά (της έγκρισης της δόσης δανείου) καθώς πιστεύουμε ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες».

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η αρχική δανειακή συμφωνία είναι άκυρη διότι η Ρωσία της άσκησε οικονομικές και πολιτικές πιέσεις το 2013 προκειμένου να την αποδεχθεί.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου, αλλά ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την εξωδικαστική διευθέτηση του ζητήματος εάν η Ουκρανία αλλάξει τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση του χρέους.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στη φυλακή»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει τη «βαθιά απογοήτευση» της Ουάσιγκτον για τη δικαστική εξέλιξη με την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στη δίκη της 17 Νοέμβρη 10
Λευκός Οίκος: Συμφωνία με Ιράν μόνο αν τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» – «Είμαστε έτοιμοι ξανά για πόλεμο» δηλώνει ο Χέγκσεθ
Η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, τη δέσμευση του Ιράν να μην αναπτύξει ποτέ πυρηνική βόμβα και την παράδοση του εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ
Ντόναλντ Τραμπ