Τρίτη, 28 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η Ρωσία ζητά «αυτοσυγκράτηση» της Τουρκίας στη Συρία – Να βρεθεί «ειρηνική λύση»

Η Ρωσία ζητά «αυτοσυγκράτηση» της Τουρκίας στη Συρία – Να βρεθεί «ειρηνική λύση»

Τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν συνάδουν με μια σύρραξη της Τουρκίας στη Συρία και αυτός είναι λόγος που ρώσοι αξιωματούχοι συστήνουν στην Άγκυρα… «αυτοσυγκράτηση».

Σημειώνεται πως η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απείλησε να αρχίσει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών της Συρίας. Ωστόσο, η Ρωσία έχει διαφορετική άποψη.

«Ελπίζουμε να πείσουμε τους τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταφύγουν στην χρήση υπέρμετρης ισχύος στη συριακή επικράτεια», ώστε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στον Τύπο ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

Η τοποθέτηση αυτή του Λαυρέντιεφ καταγράφεται δύο εικοσιτετράωρα αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές. Ο τούρκος υπουργός Άμυνα Χουλουσί Ακάρ ανέφερε από την πλευρά του σήμερα πως 184 κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν).

«Η Ρωσία εδώ και μήνες (…) κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει κάθε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Λαυρέντιεφ, ο οποίος εκφράστηκε στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες απεσταλμένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη Συρία.

Οι τρεις χώρες είναι μείζονες παίκτες στη συριακή σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους από το 2011.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας κάλεσε να «συνεχιστεί η δουλειά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (…) για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», συμπεριλαμβανομένου «του κουρδικού ζητήματος».

Ο Λαυρέντιεφ έκρινε επίσης ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να συμβάλει στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στο PKK και στις YPG, επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Διεμήνυσε τη Δευτέρα πως οι δράστες της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολης «θα πληρώσουν» προσθέτοντας ότι βρίσκονται «διαβουλεύσεις» σε εξέλιξη για να αποφασιστεί πόσο μεγάλη θα είναι η χερσαία δύναμη που θα «εμπλακεί» στην επιχείρηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις