Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε σχέδια για την ίδρυση μιας δεύτερης εθνικής αεροπορικής εταιρίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μετατροπή του βασιλείου σε ένα παγκόσμιο κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, καθώς επιδιώκεται η απεξάρτησή του από το πετρέλαιο.

Η δημιουργία μιας άλλης εθνικής αεροπορικής εταιρίας θα εκτοξεύσει τη Σαουδική Αραβία στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, στο επίπεδο της διαμετακόμισης της αεροπορικής κίνησης, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για το πότε και το πώς θα δημιουργηθεί η νέα αεροπορική εταιρία.

Ο πρίγκιπας ηγείται μιας προσπάθειας για τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη αραβική οικονομία και τη μεγαλύτερη χώρα γεωγραφικά στον Κόλπο, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα εκτός του πετρελαϊκού τομέα περίπου στα 45 δισεκατομμύρια ριάλ (10,1 δισεκατομμύρια ευρώ) από το 2030.

Οι μεγάλοι οικονομικοί στόχοι

Η μετατροπή του βασιλείου σε ένα παγκόσμιο κέντρο διαχείρισης τουριστικής κίνησης και εμπορευμάτων περιλαμβάνει την ανάπτυξη λιμανιών, σιδηροδρόμων και του οδικού δικτύου, αυξάνοντας τη συμμετοχή των τομέων της εμπορικής και ταξιδιωτικής διαχείρισης και των μεταφορών στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας από το 6% στο 10%, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Η συνολική στρατηγική στοχεύει στο να τοποθετήσει τη Σαουδική Αραβία ως ένα παγκόσμιο κέντρο διαχείρισης, διασυνδέοντας τις τρεις ηπείρους» δήλωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ σύμφωνα με το SPA.

«Αυτό θα βοηθήσει άλλους τομείς όπως ο τουρισμός να επιτύχουν τους εθνικούς στόχους τους», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις σχετικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη του μουσουλμανικού τουρισμού.

Η προσθήκη μιας ακόμη αεροπορικής εταιρίας θα αυξήσει τον αριθμό των διεθνών προορισμών από τη Σαουδική Αραβία σε περισσότερους από 250, ενώ θα διπλασιάσει την ικανότητα αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων σε περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το SPA.

Ανύπαρκτο το σημερινό αεροπορικό δίκτυο

Με την παρούσα αεροπορική εταιρεία Saudi Arabian Airlines (Saudia), το βασίλειο έχει ένα από τα μικρότερα δίκτυα αεροπορικής διασύνδεσης στην περιοχή, σε σχέση με το μέγεθος της. Η Saudia παλεύει με τα ελλείμματά της εδώ και χρόνια και, όπως οι διεθνείς ανταγωνιστές της, δέχθηκε πλήγμα από την πανδημία.

Τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα μέσα στη χρονιά ότι το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων του βασιλείου (PIF) προγραμματίζει να κατασκευάσει ένα νέο αεροδρόμιο στο Ριάντ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ίδρυση μιας νέας αεροπορικής εταιρίας, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ταμείο αυτό είναι το βασικό όχημα για την ενίσχυση των επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς ο νέος στην ηλικία πρίγκιπας επιδιώκει να διαφοροποιήσει την βαθιά εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της Σαουδικής Αραβίας μέσω της στρατηγικής με την ονομασία Όραμα 2030.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις