Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία θέλει να ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο μέχρι το 2027

Η Σαουδική Αραβία έχει σκοπό να αυξήσει την καθημερινή ικανότητά της να παράγει πετρέλαιο κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια.

Και αυτό γιατί όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας η Σαουδική Αραβία θέλει να ξεπεράσει τα 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τις αρχές του 2027.

«Το πιο πιθανό, είναι από 13,2 σε 13,4 (εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), αλλά στα τέλη του 2026 έως τις αρχές του 2027», δήλωσε ο υπουργός, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπεν Σαλμάν, σε διάσκεψη στο Μπαχρέιν.

Η παραγωγή σε αυτό το επίπεδο θα διατηρηθεί “αν η αγορά το επιτρέψει”, πρόσθεσε. Η σαουδαραβική εθνική εταιρία Saudi Aramco είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2020 πως το υπουργείο Ενέργειας της είχε δώσει εντολή να αυξήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής της από 12 σε 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τότε δεν είχε δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό τον νέο στόχο.

Πρώτη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δεν είχε ακολουθήσει μέχρι σήμερα τις πρόσφατες εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει την παραγωγή της στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή του μαύρου χρυσού που εκτοξεύθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην αρχή του πολέμου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους απέναντι στον ΟΠΕΚ+, έναν οργανισμό που συνενώνει τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και δέκα άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Στις αρχές Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν συμφωνήσει για μια οριακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Φρίντριχ Μερτς: Από την ήττα από τη Μέρκελ και την απόσυρση μέχρι τη μεγάλη επιστροφή και την καγκελαρία
Από το 2009 έως το 2018 ο Μερτς ήταν εκτός πολιτικής, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις ακόμη και με τη διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund και έγινε πολυεκατομμυριούχος
Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς