Κόσμος

Η σκοτεινή πλευρά της μόδας – Σκληρή αποκάλυψη από τον Καροτσίνι

Η μόδα πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά φέτος η ταινία εικονικής πραγματικότητας «X-Ray Fashion» του Φραντσέσκο Καροτσίνι στρέφει το βλέμμα των θεατών από το κόκκινο χαλί στα λάθη που γίνονται στον κλάδο.

«Δεν είναι μια καταγγελία για τη μόδα, αλλά είναι μια σκληρή αποκάλυψη για τις επιπτώσεις ορισμένων πλευρών της, όπως η γρήγορη μόδα για παράδειγμα, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, σε εκείνους που εργάζονται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου», δήλωσε ο Καροτσίνι στο WWD ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας στη Βενετία το Σαββατοκύριακο.

Βασισμένη σε μια ιδέα της ολλανδικής εταιρείας MANND, η ταινία που σκηνοθέτησε ο Καροτσίνι, παραγωγής σε συνεργασία με την Vulcan Productions του Πολ Άλεν με την υποστήριξη της Alcantara, της Connect4Climate και του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, εστιάζει επίσης στις επιπτώσεις της μόδας στην κλιματική αλλαγή και σε άλλους βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους.

Ο φωτογράφος μόδας και σκηνοθέτης, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη της διευθύντριας του περιοδικού Vogue και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Conde Nast, Άννα Γουίντουρ, Μπι Σάφερ, τον Ιούλιο, έκανε το μεγάλο του ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο του 2016 με την ταινία «Franca: Chaos and Creation», ένα ντοκιμαντέρ για τη μητέρα του Φράνκα Σοτζάνι, εκλιπούσα διευθύντρια της Vogue Italia.

Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 20% των παγκόσμιων λυμάτων και το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, υπερωριών και περιπτώσεων σύγχρονης δουλείας.

Η σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας της μόδας

Η ταινία «X-Ray Fashion» εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας της μόδας, αποκαλύπτει τις δυσκολίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι και τις περιβαλλοντικές απειλές που προκαλούνται από τη διαδικασία παραγωγής ενδυμάτων, αναφέρεται στη σύνοψη.

Η εικονικής πραγματικότητας εμπειρία οδηγεί τον θεατή στα διαφορετικά στάδια της παραγωγής, από τα χωράφια με το βαμβάκι στα εργοστάσια με τους χαμηλούς μισθούς και από την πασαρέλα στον καταναλωτή και στην ανακύκλωση των ρούχων.

Το πρότζεκτ προσέλκυσε το ενδιαφέρον μου για το ισχυρό πολιτικό του μήνυμα και την ευκαιρία να πειραματιστώ με την VR (εικονική πραγματικότητα).

Έχω εργαστεί στη βιομηχανία της μόδας για πολλά χρόνια, αλλά αγνοούσα τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και στον πλανήτη. Ελπίζω ότι η ταινία θα εκπαιδεύσει τους πολίτες του κόσμου και θα τους ενθαρρύνει να δράσουν, ανέφερε σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης τονίζοντας ότι στόχος του είναι να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τις συνέπειες που έχουν τα ρούχα που φορούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «φόρεμα Temu» της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο δείπνο των ανταποκριτών διχάζει τις ΗΠΑ
«Την λυπάμαι, ο άντρας της είναι πολύ πλούσιος και δεν της αγοράζει ένα καλό φόρεμα» γράφει κάποιος ενώ άλλος: «Τώρα σας ενοχλούν και τα οικονομικά φορέματα; Τι πρέπει τελικά να κάνουν για να σας ικανοποιήσουν;»
Viral το φόρεμα της συζύγου του Πιτ Χέγκσεθ στο Δείπνο των Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο
Σάλος με τον Μπεν Στίλερ: Η παρεξηγημένη ανάρτηση του ηθοποιού που εξόργισε το διαδίκτυο και τους MAGA
Η ανάρτηση του Στίλερ έγινε 20 λεπτά μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στο δείπνο των αντακριτών του Λευκού Οίκου αλλά αφορούσε τη νίκη της ομάδας μπάσκετ Νιου Γιορκ Νικς
Μπεν Στίλερ
Στη Ρωσία ο Αραγτσί: Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ιράν
Από την Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι φέρουν την ευθύνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Πακιστάν
O Αμπάς Αραγτσί
«Καμπανάκι» της Ισπανίας για τα αεροπορικά εισιτήρια: «Αγοράστε τώρα» γιατί έρχεται εκτόξευση τιμών
Η διατάραξη στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου ώθησε τις τιμές προς τα πάνω κατά περίπου 50% μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Αεροδρόμιο στην Γκραν Κανάρια
Τζέικ Ράινερ: Ο γιος του Ρομπ Ράινερ μιλάει πρώτη φορά για τη δολοφονία των γονιών του – «Η ζωντανή μου κόλαση»
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε ένα παραλήρημα» - Ο διάσημος σκηνοθέτης και η σύζυγός του δολοφονήθηκαν από τον γιο τους και αδερφό του, Νικ Ράινερ
Ο Ρομπ Ράινερ με τη σύζυγό του Μισέλ και τον γιο τους Τζακ